Google, Doodle, echinocțiul de primăvară, 20 martie, o zi cu multe semnificații și tradiții. Pe data de 20 martie, Google marchează echinocțiul de primăvară printr-un logo special.
Elementul de compunere este interactiv și este prezentat printr-o animație în care un omuleț udă cu o stropitoare niște semințe din care cresc flori. Acestea formează numele motorului de căutare – cuvântul Google – într-un mod inedit.
Termenul "echinocţiu" provine din cuvântul latin "æquinoctium", rezultat din combinarea cuvintelor "æquus" (egal) cu "nox, noctis" (noapte). Echinocţiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, când ziua şi noaptea vor fi egale, iar, în 2014, acest fenomen are loc joi, la ora 18.57. Începând de la această dată, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară, potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", scrie Mediafax.
Trecerea la ora de vară în anul 2014 se face în noaptea dintre 29 spre 30 martie (ultima duminică din lună). Astfel, ora 3.00 a dimineţii de 30 martie devine ora 4.00, iar ziua va avea doar 23 de ore.
Tradiții și obiceiuri
Pe data de 20 martie, începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură".
Tradițiile spirituale ale Echinocțiului de primăvară spun că orice forma de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general. La Şinca Veche, unde se presupune că dacii aveau într-adevăr un locaş de cult în grotă, se vor fi adus desfăşurat dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară.
Echinocțiul de primăvară este sărbatorit anual de persani, care marchează astfel Anul Nou Persan sau Nowruz. Celebrarea Nowruz-ului nu are loc doar an Iran, ci și în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, în Balcani (Albania si Kosovo), Asia Centrală, Caucaz, Asia de Sud, scrie RTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News