Pentru cei care încă nu știu, astăzi se împlinesc 155 de la aniversarea lui Heinrich Rudolf Hertz, ”vinovat” de descoperirea undelor magnetice. Google a pus pe pagina sa de căutare un Doodle special creat în memoria profesorului de fizică Heinrich Rudolf Hertz.
Născut la 22 februarie 1857 în orașul Hamburg, Heinrich Rudolf Hertz a descoperit că este fascinat de fizică încă din adolescență. După ce a cochetat cu tehnica doi ani la München, s-a mutat la Universitatea din Berlin pentru a se dedica studiului matematicii și fizicii, unde, datorită sârguinței sale, a fost remarcat de renumitul profesor de fizică Herman von Helmholtz care i-a oferit ocazia de a lucra ca practicant în laboratorul său.
În 1883 a devenit docent privat pentru fizica teoretică la universitatea Christian-Albrecht din Kiel, pentru ca, ulterior, între 1885 și 1889 să predea fizica la universitatea tehnică din Karlsruhe.
Din 1889 a fost profesor de fizică la Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität din Bonn.
În anul 1887, Heinrich Rudolf Hertz a descoperit efectul fotoelectric și a fost necesară introducerea unei noi teorii care să justifice acel fenomen, deoarece teoria clasică era în contradicție cu rezultatele experimentale.
În 1888, Heinrich Rudolph Hertz a descoperit în Karlsruhe cu ajutorul primului oscilator existența undelor electromagnetice. El a dovedit că acestea sunt identice și se deplasează cu viteza undelor luminii. Rezultatele muncii sale au constituit baza pentru dezvoltarea telegrafiei fără cablu și a radioului.
Heinrich Rudolph Hertz a decedat la 1 ianuarie 1984, la numai 37 de ani de granulatoza lui Wegner, iar unitatea frecvenței, Hertz, este denumită după el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu