Utilizatorii s-au obișnuit ca Google să-și modifice logo-ul ori de câte ori este ziua unui moment important în istoria omenirii. Astăzi motorul de căutare și-a schimbat înfățișarea pentru a omagia 103 ani de la nașterea lui Akira Yoshizawa, părintele oregami, dar l-a uitat pe Albert Einstein, care s-a născut în aceeași zi.
Desigur, în acest caz e o problemă de percepție. Cine a fost mai important? Omul de știință sau părintele ”hîrtiilor îndoite”? Cei mai mulți internauți sunt de părere că Albert Einstein ar fi trebuit sa fie sărbătorit azi. Desigur, creerea unor forme din hârtie e plăcută, dar nu se poate compara cu activitatea lui Einstein, pe care se bazează știința din ziua de azi.
Akira Yoshizawa a acţionat ca un ambasador cultural internaţional pentru Japonia de-a lungul carierei sale. În 1983, împăratul japonez Hirohito i-a acordat Ordinul Soarelui Răsare, una din cele mai mari distincţii care poate fi acordată pentru un cetăţean japonez.
Origami este un cuvânt care vine din limba japoneză şi înseamnă hârtie pliată. Etimologic, cuvântul origami este format din oru care are sensul de "a îndoi" şi kami cu sensul de "hârtie", deci "hârtie îndoită". Numele de origami a fost adoptat în anul 1880.
Arta plierii hârtiei nu este doar parte a segmentului disciplinelor pedagogice care dezvoltă îndemânarea, ci are şi o latură spirituală. În Japonia, se consideră că obiectul din hârtie, spre deosebire de cel din piatră, este perisabil şi nu poate sluji eternităţii. Viaţa hârtiei cu forma ce o îmbracă este pasageră, creează doar un moment de bucurie estetică, dincolo de care se păstrează doar memoria esenţelor. Ceea ce pierde în durată arta plierii hârtiei câştigă în intensitatea trăirii estetice, potrivit Mediafax.
Deşi exemple de simboluri abstracte formate prin plierea hârtiei au apărut în religia shinto din perioada Heian (794-1185), era Edo (1603-1868) corespunde cu perioada în care hârtia a început să fie folosită pe scară largă de japonezi.
Totuşi, arta modernă a plierii hârtiei îşi datorează existenţa lui Akira Yoshizawa (14 martie 1911 - 14 martie 2005), cel mai influent şi prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea.
Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost un fizician german, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin și Princeton. Autorul teoriei relativității. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației.
Alte contribuții ale sale includ cosmologia relativistă, teoria capilarității, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicații în mecanica cuantică, explicarea mișcării browniene a moleculelor, probabilitatea tranziției atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietățile termice al luminii (al căror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiației (ce include emisia stimulată), teoria câmpurilor unitară și geometrizarea fizicii.
Una din formulele sale celebre este E=mc², care cuantifică energia disponibilă a materiei. Pe această formulă se bazează atomistica, secția din fizică care studiază energia nucleară.
Einstein nu s-a manifestat doar în domeniul științei. A fost un activ militant al păcii și susținător al cauzei poporului evreu căruia îi aparținea.
Einstein a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii.
[poll id="65"]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu