Rosalind Franklin, biofiziciana care a descoperit structura ADN-ului, omagiată de Google

 Google celebrează 93 de ani de la nașterea biofizicienei Rosalind Franklin, printr-un Doodle aniversar. În Google Doodle-ul aniversar de joi, cea de-a doua literă "o" este înlocuită de chipul desenat al lui Rosalind Franklin încadrat într-un cerc, în timp ce în locul "l"-ului se află o structură de tip dublu helix a ADN-ului.

Britanica Rosalind Franklin a descoperit structura de dublu helix a acidului dezoxiribonucleic (ADN), iar munca sa a permis mai departe identificarea modului în care informația genetică este transmisă de la părinți la copii.  Rosalind Franklin a avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurilor moleculare ale ARN-ului (acidul ribonucleic), virusurilor, cărbunelui şi grafitului.

Rosalind Franklin  s-a născut pe 25 iulie 1920, la Londra. Familia din care provenea era una dintre cele mai respectate familii de evrei cu tradiţie din oraş, cu un venit decent, obţinut din activităţi bancare şi din industria editorială. Familia Franklin era cunoscută pentru implicarea în diverse cauze sociale. Rosalind Franklin  era cel mai mic copil într-o familie cu şase, iar tatăl este descris de Brenda Maddox ca un adevărat patriarh: un om de succes, inteligent, pasionat de munca de caritate, amuzant, căruia îi plăcea foarte mult să îşi impună părerea.

Rosalind Franklin a murit de cancer ovarian în anul 1958, la vârsta de 37 de ani.

De ce nu i s-a decernat Premiul Nobel

Într-un sondaj realizat de publicația "New Scientist" în 2009, Rosalind Franklin a vost votată pe locul doi în topul celor mai importante femei de știință din istorie, prima poziție fiind ocupată de către Marie Curie.

Rosalind Franklin nu a fost laureată a premiului Nobel, chiar dacă în 1962, la patru ani după ce a murit, colegii ei de laborator au primit această distincție. Premiile Nobel nu se acordă persoanelor decedate, astfel că Rosalind Franklin nu a putut primi acest premiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel