Motorul de căutare Google o omagiază pe 2 aprilie, printr-un Doodle special, pe Maria Sibylla Merian, un ilustrator științific, intrat în istorie grație desenelor sale foarte elaborate cu plante și insecte.
Cu ocazia împlinirii a 366 de ani de la nașterea Mariei Sibylla Merian, Google a creat un doodle în care apar animalele desenate de ilustratorul ce a adus o contribuţie importantă entomologiei. Fluturi, omizi, un gândac și o șopârlă dansează parcă în jurul unei vițe de vie, unde codițele frunzelor formează cuvântul Google.
Născută la data de 2 aprilie 1647, la Frankfurt, în Germania, Maria a fost fiica lui Matthaus Merian, un gravor proeminent al vremii sale, dar și editor, în timp ce mama sa era pictoriță de natură moartă. Însă primele lecții de desen și gravură, Maria le-a luat la o vârstă foarte fragedă de la tatăl ei vitreg, pictorul și gravorul Jacob Marrel, de la care, de altfel, a împrumutat pasiunea pentru picturile înfățișând flori.
La 13 ani a pictat pentru prima dată plante şi insecte din specimenele pe care le-a capturat. La 18 ani s-a căsătorit cu unul dintre elevii tatălui său vitreg și în curând s-a mutat la Nurnberg, unde a scos și prima sa carte, „Noua carte a florilor”, urmată de una dedicată fluturilor și transformării lor miraculoase în cele patru stadii de dezvoltare.
În 1681 tatăl ei vitreg a murit, iar Maria s-a întors la Frankfurt să se ocupe de avere, după care se mută cu familia în Țările de Jos. În 1991 se mută la Amsterdam. În 1699, oficialii orașului îi sponsorizează o călătorie în Surinam, în America de Sud, unde pleacă împreună cu una dintre fiicele sale, Dorothea.
Aici, Maria descoperă zeci de plante noi și animale, pe care le inventariază și le desenează. Doi ani mai târziu, cele două se întorc în Olanda, din cauza amenințării malariei.
La întoarcere, mama și fiica au început să lucreze la o nouă carte, Metamorfoza Insectorum Surinamensium (Metamorfozele de Insecte de Surinam), care a fost publicată în 1705.
Maria Sibylla Merian a decedat pe 13 ianuarie 1717, după ce, în urmă cu doi ani, suferise un atac cerebral, care-i afectase parțial mobilitatea.
Adevărata valoare a operei creată de Maria Sibylla Merian a fost apreciată abia în secolul XX. Desenele sale cu plante, broaşte, şerpi, păianjeni, iguane şi insecte tropicale sunt și acum căutate de pasionați din întreaga lume.
Multe dintre acuarele ei au fost vândute țarului Petru cel Mare, fiica sa Dorothea mutându-se chiar, la un an de la moartea mamei sale, la Sankt Petersburg, unde și-a continuat viața ca artist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu