Compania americană Oracle a făcut următorul pas în viitorul proces al Curții Supreme privind drepturile de autor.
Compania americană Oracle a făcut următorul pas în viitorul proces al Curții Supreme privind drepturile de autor, conform The Verge. Oracle a acuzat Google că a furat linii de cod din limbajul său Java, acuzând de mulți ani că gigantul IT a „comis un act nemaipomenit de plagiat" creând suport pentru Java în sistemul de operare Android, fără a licenția oficial limbajul de programare. Cei doi rivali vor lua parte la procesul de la Curtea Supremă pe 24 martie.
Google vs. Oracle este ultimul episod al unei lupte de aproape un deceniu și scoate la iveală două întrebări: poți să licențiezi baza unui limbaj precum Java și, dacă poți, este împrumutarea acelui cod dreaptă cu scopuri de interoperabilitate? Oracle a spus „nu" în ambele cazuri. Deținătoarea drepturilor Java spune că limbajul este o creație complexă și creativă, iar Google a copiat-o după ce a eșuat în a-și crea propriul ecosistem, iar OS-ul Android a adus daune mari Javei.
„Nicio companie nu va mai face o investiție enormă necesară lansării unei munci revoluționare precum Java SE dacă acești judecători declară că un competitor ar putea copia-o exact cum este, fiindcă este atrăgătoare", scrie în acuzație. Oracle a mai făcut o declarație controversată, acuzând că, în cazul în care Google câștigă, capacitatea Americii de a-și impune protecția drepturilor de autori în toată lumea ar avea de suferit, fiindcă „nu putem să insistăm pe protecție în afara granițelor în timp ce acasă o abandonăm".
Multe mari organizații și companii susțin Google în acest caz, avertizând că o victorie a lui Oracle ar face mai dificilă construirea de software interoperabil. Oracle consideră că noțiunea aceasta este irelevantă, fiindcă, în timp ce Google a ușurat munca dezvoltatorilor Java de a construi aplicații Android, Java și Android nu sunt întrutotul compatibile. Așadar, „pentru toate invocările de interoperabilitate ale lui Google, trebuie să menționăm: Google a admis că Android a fost construit intenționat incompatibil cu Java".
Google a câștigat de două ori la curți inferioare, iar Oracle a reușit să întoarcă deciziile la apel. Dacă Curtea Supremă permite menținerea deciziei ultimei curți, atunci Oracle ar câștiga, iar Google ar suferi deteriorări nedeterminate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu