Goran Bregovic, interzis. Ce urmează? Sfârşitul democraţiei? Vâlcu: Cred că e un exces de zel al unor funcţionari. Hai să sancţionăm un sârb!

foto: Facebook, Goran Bregović
foto: Facebook, Goran Bregović

Bulai şi Vâlcu au comentat interdicţia primită de Goran Bregovic în Republica Moldova, pe motiv că ar fi pro-rus.

Goran Bregovic a fost interzis în Republica Moldova. În același timp, un festival polonez îi anulase deja participarea. Compozitorului bosniac i se reproşează, în mare, că a susținut un concert la Sevastopol, în Crimeea anexată, în anul 2015 şi că ar fi pro-rus. Presa din Republica Moldova scrie că acesta nu a fost lăsat să intre în țară pentru că ar susține deschis invazia rusă din Ucraina, ca și anexarea Crimeei de către Rusia.

Cu toate acestea, Bregovic şi bandul lui sunt aşteptaţi să urce pe scena din noul Port Turistic din Jurilovca la Festivalul Borșului Lipovenesc, în această seară, începând cu ora 21.00, iar concertul va dura 90 de minute. „Goran Bregovic reprezintă perfect, prin muzica sa, amestecul de etnii și tradiții care definește atât de bine Balcanii și care e atât de prezent în Dobrogea. Nu cred că există un loc mai bun pentru un concert al acestui mare artist decât la Jurilovca, în inima celui mai amestecat și tolerant județ al României”, a declarat Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca și inițiatorul Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca, potrivit Adevărul.

Sociologul Alfred Bulai a făcut următoarea remarcă în cadrul emisiunii "Nod în papură": Respectul pentru propria istorie culturală este indicatorul unei culturi mari serioase.

Val Vâlcu: Da, doar că au început cu interdicţiile şi în culturile mari serioase. De fapt, de acolo ne vine moda asta a interdicţiilor. Acum vor să dărâme statuia lui Churchill...

Alfred Bulai: Sunt excese care marchează o degringoladă valorică în mai multe planuri. Masa de intelectuali care apără cultura este mai mare acolo (n.r. în alte ţări) decât la noi. Excese vor exista peste tot, reacţii viscerale, modele de-astea de comportament fals revoluţionar, pentru că nu e mare revoluţie să dai jos o statuie, ci dacă chiar te-ai bate cu cineva de-adevăratelea, nu că scrii pe Facebook.

Val Vâlcu a simţit nevoia să intervină: Dar faza asta cu Bregovic...cred că e un exces de zel al unor funcţionari. S-au gândit... bă, cu ce mai ajutăm noi? Am ajutat Ucraina cu finanţe, cu problemele fermierilor, cu transportul... ce mai putem face? Hai să sancţionăm un sârb care n-are nicio treabă cu...

Alfred Bulai: Trăim într-o lumea a interdicţiilor care marchează sfârşitul democraţiei în opinia mea şi care, clar, nu are legătură cu România, ci cu un spaţiu mult mai larg. Gândeşte-te la toată nebunia restricţiilor inventate de dragul unui Covid pe care nu l-am uitat. Noroc cu războiul, că le-a trecut cu pandemia! Mă refer la excesele din acea perioadă. Pe mine cel mai tare nu m-a speriat Covid-ul, ci reacţiile favorabile ale elitei politice europene faţă de China. Dacă am luat exemplul Chinei înseamnă că avem o problemă serioasă cu ideea de democraţie, de exprimare a libertăţilor, a drepturilor. Noi avem un model cultural creştin, nu în sensul religios ci în sensul larg al unui model valoric european care e la noi şi nu vrem să-l exportăm altora. Dar nici alte modele culturale să nu luăm ca exemplu.

Autoritățile de la Chișinău nu au dat încă o explicație oficială pentru interzicerea accesului lui Bregović, dar au anunțat că acesta nu are permisiunea de a intra în Republica Moldova încă din 2022..

Emisiunea în format integral, aici:

                   

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel