Gorghiu, bombă în PNL privind alegerea candidaţilor: Vor fi nemulţumiri

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat joi, la Craiova, privind criteriile de selecţie a candidaţilor partidului pentru alegerile locale din 2016, că vor exista cazuri care 'vor naşte frământări, nemulţumiri' în cadrul unor organizaţii ale partidului, însă în acest fel partidul vine cu o reformă, o nouă faţă şi 'cu o imagine care să fie în asentimentul electoratului'.

Alegeri prezidentiale 2024

'Subiectul a strânit foarte multe idei, exprimări, reacţii în spaţiul public (...) Vor fi cazuri care vor naşte frământări, vor nemulţumi organizaţiile. Să ştiţi că şi mie îmi produce mare neplăcere să ştiu că un coleg care sigur câştiga un municipiu reşedinţă de judeţ nu poate să mai candideze pentru că are probleme în percepţia publică, de integritate. Însă mai bine pierdem câteva voturi acum, la aceste alegeri locale, dar venim cu altă imagine care să fie în asentimentul electoratului din România. Şi aşa ne asigurăm de o reformă şi o nouă faţă a PNL. Fără această reformă şi fără acest demers care poate fi dureros nu o să putem avansa', a declarat Gorghiu într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că 'nu are pretenţii de la PSD', care nu a fost niciodată 'concurent al PNL la capitolul integrităţii'. 'Am defilat de unii singuri şi nu ne-a fost uşor, însă precizarea este că procesul nostru de racordare, reconectare la societatea civilă din România nu a început acum. Criteriile de integritate incluse în statut în primă etapă au fost introduse în februarie 2015. Nu va fi un parcurs uşor, dar sunt convinsă că rezultatul va fi unul potrivit', a spus Gorghiu.

Copreşedintele PNL a afirmat că printre criteriile de selecţie a candidaţilor se numără cel al lustraţiei (candidatul să nu fi fost membru sau colaborator al fostei securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit), al traseismului, al nepotismului (candidatul să nu fi angajat în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus sau le conduce soţul, soţia, rudele sau afinii de gradul I), să nu fi avut contracte cu statul, să nu fie acuzat de fals în declaraţii, de incompatibilitate, de conflict de interese sau de atitudini discriminatorii, să nu aibă datorii, ca persoană fizică, la bugetul local mai vechi de un an, să nu fi fost dovedit prin hotărâre judecătorească definitivă că a plagiat şi să nu aibă probleme penale (urmărirea penală pentru fapte de corupţie şi fapte săvârşite cu intenţie, trimiterea în judecată, condamnări definitive etc.).

Gorghiu a precizat că aceste criterii de integritate au fost trimise miercuri către organizaţiile judeţene pentru propuneri, amendamente, îmbunătăţiri, iar pe 11 decembrie, la Consiliul Naţional de Coordonare al PNL, se va lua o decizie.

'Organizaţiile judeţene au competenţă până la propunerea pentru candidatul de primar municipiu reşedinţă de judeţ şi de preşedinte pentru consiliul judeţean. Cele două propuneri vor fi analizate pentru validare la nivel central, deci răspunderea pentru marea majoritate a candidaturilor revine conducerilor judeţene care răspund pentru felul în care fac această selecţie', a explicat Alina Gorghiu.

Potrivit Alinei Gorghiu, aceste criterii au fost inspirate de societatea civilă şi de proiectul România Curată, iar în acest moment se află în forma de proiect, urmând să fie definitivate în urma propunerilor şi amendamentelor pe care le vor face organizaţiile judeţene şi societatea civilă.

Ea a mai afirmat că dacă vor fi persoane în cadrul PNL care, deşi au fost prezentate ca posibili candidaţi, dar nu îndeplinesc aceste criterii de selecţie pe care PNL 'le va bate în cuie pe 11 decembrie', vor fi desemnate alte persoane în locul lor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel