Gorghiu: Guvernul face paşi concreţi pentru dezvoltarea Cartierului pentru Justiţie

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Guvernul face 'paşi concreţi' pentru dezvoltarea Cartierului pentru Justiţie, fiind aprobată transmiterea către Parlament a proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 100 milioane de euro, a anunţat, joi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Conform unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Guvernul a aprobat, joi, transmiterea către Parlament a proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut - proiect privind consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare - dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 17 iulie 2023.

'Guvernul României face paşi concreţi pentru dezvoltarea Cartierului pentru Justiţie. Acordul cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pe care Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor l-au propus, asigură finanţarea necesară pentru parcurgerea tuturor etapelor aferente obţinerii autorizaţiei de construire. Suplimentar, proiectul de lege care a fost trimis astăzi Parlamentului pentru ratificare are în vedere construirea/reabilitarea a 7 sedii de instanţe: judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Şimleul Silvaniei, Oraviţa, Filiaşi şi Tribunalul Sibiu. Justiţia este şi mai aproape de cetăţean' a declarat Gorghiu, citată în comunicat.

Împrumutul contractat de la BIRD pentru finanţarea proiectului 'Consolidarea bazelor pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare' reprezintă o continuare a proiectului 'Îmbunătăţirea Serviciilor Judiciare', precum şi o nouă etapă în pregătirea proiectului de dezvoltare 'Cartierul pentru justiţie', aflate deja în implementare la nivelul Ministerului Justiţiei, menţionează sursa citată.

Conform comunicatului, proiectul iniţiat de Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor are în vedere proiectarea completă a 'Cartierului pentru Justiţie', inclusiv obţinerea autorizaţiilor de construire; construirea sau reabilitarea a şapte sedii de instanţe - Judecătoriile Calafat, Corabia, Vălenii de Munte, Şimleul Silvaniei, Oraviţa, Filiaşi şi Tribunalul Sibiu; refacerea infrastructurii de reţele LAN necesare digitalizării pentru aproximativ 130 de instanţe, reţele învechite de 20 de ani; elaborarea strategiei de digitalizare a sistemului judiciar;

Digitalizarea arhivelor pasive ale Tribunalului Bucureşti; dezvoltarea şi implementarea unui cadru normativ nou şi extins pentru furnizarea de asistenţă judiciară. Proiectul se va implementa pe o perioadă de 7 ani, data limită de tragere a împrumutului fiind 31 decembrie 2030. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel