Gorghiu, întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, E.S. Kathleen Ann Kavalec

Gorghiu, întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, E.S. Kathleen Ann Kavalec
Gorghiu, întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, E.S. Kathleen Ann Kavalec

Ministrul justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, și ambasadorul Statelor Unite ale Americii, E.S. Kathleen Ann Kavalec, au avut astăzi, 31 iulie 2023, o întrevedere pe tema cooperării judiciare bilaterale.

Ministrul justiției a afirmat că parteneriatul cu SUA este o necesitate pentru promovarea drepturilor omului și statului de drept. În acest sens, oficialul român a salutat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale în domeniul judiciar, propunând noi teme de colaborare, precum educația juridică în școlile din România. De asemenea, ministrul justiției a notat importanța unei legislații predictibile pentru dezvoltarea mediului de afaceri și stimularea investițiilor străine directe în economia românească.

Alina-Ștefania Gorghiu a arătat că România rămâne angajată în lupta pentru combaterea corupției și în implementarea recomandărilor Raportului 2022 privind Statul de Drept și ale Comisiei de la Veneția. Astfel, oficialul român a arătat evoluțiile recente din domeniul justiției, precum aderarea României la Convenția Anti-mită a OCDE și adoptarea de către Parlament în luna iunie a legislației pentru modificarea și completarea Codului penal și de procedură penală.

Unul dintre subiectele abordate a fost digitalizarea sistemului judiciar din România. În acest sens, oficialul român a afirmat că Ministerul Justiției este în curs de implementare a sistemului ECRIS V, care va permite accesul electronic și sigur tuturor părților interesate la documente din dosarele de judecată.

Ministrul justiției a prezentat progresele referitoare la condițiile de detenție din penitenciarele din România, arătând că se vor construi două noi penitenciare care vor furniza aproximativ 2000 de locuri adiționale pentru deținuți în următorii patru ani.

Referitor la problema traficului de persoane, Alina-Ștefania Gorghiu a afirmat că Ministerul Justiției și-a îndeplinit atribuțiile conform Raportului privind traficul de persoane din 2022 și altor rapoarte de țară în acest domeniu. Ministrul Justiției a menționat, de asemenea, înființarea recentă a departamentului pentru victimele infracțiunilor, la nivelul ministerului. Totodată, Alina-Ștefania Gorghiu a menționat noul proiect de lege al Ministerului Justiției și al Ministerului Afacerilor Interne pentru extinderea ordinului de protecție la toate categoriile de victime și la toate tipurile de violență, inclusiv violența online. Astfel, indiferent de relația cu victima, mai multe categorii de agresori vor putea fi monitorizați prin brățară electronică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel