Un studiu documentează pentru prima dată formarea unor prietenii de durată între maimuțe de diferite specii. Este vorba de gorile și cimpanzei
A fost nevoie de 20 de ani de observare pe teren într-un parc național din Republica Congo, dar până la urmă avem dovada: prietenia primatelor există. Și nu ne referim la primate din aceeași specie ci de specii diferit, în special gorilele și cimpanzeii, care trăiesc împreună în aceleași păduri și, prin urmare, au învățat să se cunoască și să creeze legături sociale de durată.
Studiul, publicat în iScience, dezvăluie, de asemenea, că aceste prietenii au și motive ascunse, potrivit Focus.
Republica Congo, și în special zona bazinului fluviului Congo, este un adevărat sanctuar pentru multe specii de mamifere pe cale de dispariție, de la elefanți de pădure la leoparzi.
În special, două specii de primate coexistă în pădurile parcului național Nouabalé-Ndoki: gorila și cimpanzeul. Observându-i în ceea ce rămâne din habitatul lor, Crickette Sanz de la Universitatea Washington a remarcat prezența interacțiunilor regulate și repetate între membrii diferitelor specii și a petrecut cele două decenii dintre 2000 și 2020 observându-le și documentându-le în zona cunoscută sub numele de Triunghiul Goualogo.
Sanz a documentat multe cazuri de interacțiuni între cimpanzei și gorile și a descoperit că diferite primate pot crea legături chiar și de durată: de exemplu, a observat adesea un membru al unei specii abandonându-și grupul pentru a merge în căutarea unui individ specific al celeilalte specii.Acest lucru a reprezentat un mod complicat de a spune că această gorilă și acel cimpanzeu anume își făcuseră prieteni și se căutau unul pe celălalt.
Ne putem întreba însă care ar fi scopul acestor prietenii și cine câștigă din ele.
Ipoteza inițială a fost că aceste prietenii au servit cimpanzeilor și gorilelor să se alerteze reciproc despre prezența prădătorilor. De fapt, 20 de ani de observații au relevat că adevăratul motiv pentru aceste rapoarte de prietenie era un soi de împărtășire a informațiilor: vânătoarea împreună pentru hrană este benefică ambelor specii, iar Sanz a observat adesea o gorilă și un cimpanzeu mâncând împreună. Mai mult, aceste situații de convivialitate sunt o oportunitate pentru exemplarele mai tinere de a se juca împreună.
Citește și:
Una dintre maimuțele care au terorizat locuitorii unui oraș japonez timp de săptămâni a fost prins și ucis, spun oficialii. Macacii au rănit aproape 50 de oameni în Yamaguchi. Masculul a fost găsit pe terenul unui liceu, marți seara, de către vânători specializați. Acesta a fost tranzhilizat și apoi ucis, fiind identificat ca unul dintre animalele responsabile de atacuri.
Autoritățile locale vânează maimuțele de când au început atacurile asupra adulților și copiilor în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Cele mai grave răni au fost zgârieturile și mușcăturile ușoare, însă spaima răspândită în comunitate a primat. Incidentele sunt în continuare raportate și căutările continuă pentru alți membri ai bandei, a declarat pentru AFP și BBC un oficial de la departamentul local de agricultură.
”Martorii oculari descriu maimuțe de diferite dimensiuni și, chiar și după capturare, am primit rapoarte despre noi atacuri”, a spus acesta.
Maimuța capturată a fost estimată la patru ani și avea aproximativ o jumătate de metru înălțime. Macacii japonezi nu sunt neobișnuiți în multe părți ale țării și în unele zone sunt considerați dăunători, mâncând culturile locale și uneori intră în case. Cu toate acestea, atacurile din Yamaguchi sunt neobișnuite.
Un oficial al orașului a spus înainte de capturare că este ”rar să vezi atât de multe atacuri într-o perioadă scurtă de timp”.
Acest lucru a dus la ”conflicte grave” cu oamenii, potrivit cercetărilor de la Universitatea Yamagata. Schimbările în comportamentul uman și mediile forestiere pot fi una dintre cauze.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu