Creșterea facturilor la energie care a avut loc în Europa odată cu izbucnirea războiului din Rusia a costat gospodăriile și întreprinderile 1.000 de miliarde de dolari.
Publicitate
1.000 de miliarde de dolari au scos din buzunar gospodăriile și întreprinderile europene în urma majorării facturilor la energie. Acest calcul a fost efectuat de către agenția de știri Bloomberg pe baza datelor de pe piață. O cifră care este confirmată și de o analiză a think tank-ului Bruegel care a fost comandat de Fondul Monetar Internațional.
Bruegel a calculat, de asemenea, că guvernele europene au cheltuit până la 700 de miliarde de euro pentru a face față creșterilor de preț, acoperind aproximativ 70% din creșteri.
În plus, datorită reducerii consumului de gaze și creșterii importurilor din țări terțe, în special prin navele cu GNL, țările UE au reușit să-și umple rezervele și să garanteze aprovizionarea în perspectiva iernii. Dar atât răspunsurile privind subvențiile, cât și cele legate de achiziții ar putea să nu fie la fel de eficiente pe termen scurt.
”După această iarnă regiunea va trebui să reînnoiască rezervele de gaze cu livrări mai mici sau deloc din Rusia, intensificând concurența pentru stocurile de combustibil”, scrie Bloomberg. Potrivit unei analize recente a Agenției Internaționale pentru Energie, Europa s-ar putea găsi cu un decalaj de 27 de miliarde de metri cubi de gaz până la sfârșitul anului 2023.
În ceea ce privește subvențiile, ”va fi mult mai dificil pentru guverne să gestioneze această criză anul viitor”, mai scrie sursa citată. Resursele guvernamentale sunt deja ”la limită” și ”aproximativ jumătate din statele membre UE” au o datorie publică mare, iar recesiunea va înrăutăți sustenabilitatea bugetelor statelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu