Grădiniță privată din Sectorul 2, închisă definitiv de ANPC după constatarea unor grave nereguli igienico-sanitare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O grădiniță privată din Sectorul 2 al Capitalei a fost închisă definitiv de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) după un control riguros.

Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 25.000 de lei și au dispus oprirea temporară a activității unității până la remedierea deficiențelor.

Controlul a fost efectuat pe 11 septembrie de către Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Sector 2, parte a unei tematici mai ample de verificare. În urma acestuia, au fost identificate numeroase abateri grave legate de igienă și siguranța copiilor, motiv pentru care ANPC a propus închiderea definitivă a grădiniței.

Sebastian Hotca, președintele interimar al ANPC, a catalogat situația drept revoltătoare, subliniind că astfel de abateri arată o lipsă crasă de responsabilitate din partea unităților de învățământ care pun în pericol sănătatea copiilor. „Niciun părinte nu trebuie să trateze superficial alegerea unei grădinițe sau creșe. Este esențial să verifice atent aceste locații pentru a se asigura că micuții lor nu sunt expuși unor riscuri grave”, a declarat acesta.

Neregulile constatate de ANPC

Lista deficiențelor constatate de comisarii ANPC include o gamă largă de probleme igienico-sanitare, atât în spațiile exterioare, cât și interioare ale grădiniței:

  • Exterior: Pavimentul curții era deteriorat, băncile de joacă erau rupte, apa pluvială era deversată direct în locul de joacă, iar o priză de împământare rămânea neprotejată. Un copac uscat, sprijinit pe fațada clădirii, prezenta risc iminent de prăbușire.
  • Interior: Spațiile multifuncționale pentru cursuri și dormit erau într-o stare deplorabilă: gresie spartă, mochetă ruptă și degradată, pereți cu igrasie și mucegai. De asemenea, balustradele erau rupte, grupurile sanitare erau murdare și neigienizate, cu acumulări de rugină și depuneri de calcar.
  • Bucătărie: Au fost descoperite preparate alimentare fără date de identificare și medicamente expirate. Blocul alimentar era infestat cu insecte, iar agregatele de frig și aparatele de gătit erau murdare și degradate.
  • Alte deficiențe: Clasele nu erau dotate cu plase de insecte, iar mobilierul și paturile erau într-o stare avansată de deteriorare, prezentând riscuri pentru copii.

De asemenea, grădinița nu avea autorizare din partea ISU și nu ținea registre de igienizare, dezinsecție, deratizare sau mentenanță a echipamentelor. În urma acestor constatări grave, CPCS 2 a solicitat și intervenția unei echipe de control din cadrul Direcției de Sănătate Publică București, care va continua investigațiile.

Impactul deciziei și măsurile luate

Măsura drastică de închidere definitivă a unității a fost justificată de numărul mare de nereguli care puneau în pericol sănătatea și siguranța copiilor. Închiderea temporară a activității până la remedierea deficiențelor ar putea oferi grădiniței o șansă de redresare, însă decizia finală rămâne la latitudinea autorităților competente.

Inspectorii ANPC îndeamnă părinții să fie mult mai atenți în alegerea instituțiilor de educație pentru copii, avertizând că astfel de controale vor continua în Capitală și în alte zone ale țării pentru a asigura respectarea normelor de siguranță și igienă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel