Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat cum ar putea arăta o pace post-conflict și care ar fi implicațiile pentru Europa.
Publicitate
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit despre războiul din Ucraina şi felul în care a modelat relațiile din Balcani, dar și pe cele dintre Americi și Europa.
”Experiența Războiului Rece ne arată că o astfel de formulă, de închidere totală, nu produce efectele pe care ni le-am dori, nu produce efectele scontate, de implozie în Federația Rusă, de natură să îi schimbe politic pe cei care au generat o astfel de criză. Pe de altă parte, sunt suficienți cetățeni În Federația Rusă care încearcă, tocmai, să scape de ce se întâmplă acolo. Pe urmă, mai există și o altă variantă, de tipul Turcia, care spune, din punctul nostru de vedere, sunt cinci milioane de ruși care își cheltuie banii în turismul din Turcia”, a afirmat, fost ministru de Externe, invitatul interviului.
”A fost plin anul acesta de ruși și în Turcia”, a confirmat Bogdan Chirieac, gazda emisiunii.
”Și atunci, ce poți crea? Dacă nu generezi o decizie și este foarte greu, după părerea mea, să generezi o decizie a lumii libere, ca să spun așa, solidară, coezivă, în momentul acela vor fi mai multe abordări naționale, ceea ce înseamnă că, oamenii, bineînțeles, pe fundalul unei manipulări intense a Federației Ruse, oamenii își pot pierde încrederea în organizațiile internaționale, ori în acest moment, aceste organizații, NATO și Uniunea Europeană, sunt cele care sunt protejate economic și din punct de vedere al securității. În momentul în care ne luăm fiecare soarta în mâini, pe baze naționale, atunci...”, a spus Diaconescu.
”Se încheie o etapă istorică. Practic ar avea loc o involuție majoră. Evoluția fiind aceasta către integrare, către adunare”, a spus Chirieac.
”Către un răspuns solid”, a intervenit Diaconescu.
”Sigur că da, din toate punctele de vedere. Cu experiența pe care o aveți, cum se retrasează harta politică, nu cea geografică, a lumii într-o lume post-conflict ucrainean. Să zicem că se ajunge la un punct. Nu va fi o pace simplă, probabil că va dura decenii până când se va ajunge. Din ce este acum, este clară situația. Cum vedeți lucrurile din punct de vedere al politicii mondiale, după acest conflict?”, a deschis subiectul Chirieac.
”După ce aceasta criză va fi considerată încheiată”, a început Diaconescu.
”Asta înseamnă un anumit regim în Donbas, Donețk și Lugansk. Dacă se ajunge la Odesa, Odesa e probabil o zonă liberă, vor fi tot felul de găselnițe”, a spus Bogdan Chirieac.
”Mă rog, pot face din pix”, a afirmat Cristian Diaconescu.
”Stalin avea un creion gros, care ne-a durut foarte tare.
”Da, da și a tras frontiera. Se pot face niște sofisme de genul ăsta, o scoatem de pe presă și, în sfârșit, apropo de cinism. Dar din punctul de vedere al evoluțiilor viitoare, cred că e ultimul conflict major în care America are rol primordial și cred că va exista un semnal foarte serios pentru europeni, să își preia frontierele”, a afirmat Diaconescu.
”Stați puțin, că ne dați un semnal extraordinar din punctul ăsta de vedere. E prima dată când un om politic de anvergură, cu experiență diplomatică...”, Citește continuarea articolului America, decizie majoră după războiul din Ucraina. Cristian Diaconescu: Ce vă spun este o informaţie, nu este părerea mea / Chirieac: Ne dați un semnal extraordinar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu