Grapini a dezvăluit, la interviurile DCNews, care sunt modalitățile prin care statele puternice din UE marginalizeză tot mai mult România.
Grapini a declarat, pentru DCNews, că la Bruxelles există probleme mari în ceea ce privește egalitatea dintre statele membre UE. Europarlamentarul a dat de înțeles că discursul lui Macron, pe care l-a atacat în Parlamentul European, evidențiază nu doar viziunea Franței ci a statelor dezvoltate față de cele din sud-est. 'A spus că bine, noi două state Franța și Germania suntem așa un fel de super-state și noi trebuie să decidem. Acest lucru m-a deranjat enorm. O spun cu toată responsabilitatea și cu toată documentarea pe care o am, când s-a semnat tratatul Uniunii Europene nu s-a pus niciodată problema să fie cu o viteză, cu două, cu trei cu cinci spații și așa mai departe. S-a făcut această Uniune pentru a avea o singură piață internă, cu mecanisme comune, cu drepturi comune ale cetățenilor, denumiți cetățeni europeni indiferent că statul este din est, din vest, că a intrat a acum 10 sau 20 de ani. Mergând la tratat, pe parcurs, constat că anumiți lideri ai unor țări mai dezvoltate, mai vechi în UE, încearcă să interpreteze, ori un tratat nu cred că trebuie interpretat. În sensul că, pe de o parte, Comisia propune condiționalități pentru fonduri europene, lucru care nu e prevăzut în tratat, pe de altă parte, anumiți președinți de stat încearcă să spună ok, voi rămâneți acolo', a declarat Maria Grapini la DCNews.
"nu mai există o uniune"
Întrebată dacă există o intenție a țărilor puternice să rămână nucleul dur și să țină deoparte statele sud-est, Maria Grapini a avut un răspuns dur. "Ei asta vor, dar dacă tratatul a spus una și noi când îl aplicăm acum vrem altceva și pe de altă parte stigmatizăm imediat România sau Bulgaria sau alt stat că nu funcționează statul de drept nedefinit încă unitar, atunci să ne înțelegem, nu putem să avem pretenția ca cetățenii europeni să țină la acest proiect UE, să nu dezvoltăm euroscepticismul, extremismul dacă nu tratăm, așa cum spun toate tratatele, cetățenii în mod egal. (...) Ori noi dacă spunem 'voi stați acolo, vă folosim ca piață de desfacere, am investit la voi, dar ne scoatem profitul afară, nu prea dăm socoteală de ce facem, dar voi trebuie să dați socoteală', atunci nu mai există o uniune. Când au acceptat să intrăm într-un club, considerăm că am avut acea perioadă preaderare, și vorbesc acum de fiecare stat, consider că s-a spus da, acum ați terminat, funcționează și la voi statul de drept, sunteți membri cu drepturi depline. Că noi nu suntem membri supleanți acolo, suntem membri cu drepturi depline!, a declarat Maria Grapini pentru DCNews.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News