Gras și sănătos se poate? Mit sau adevăr

Oricât de mult ți-ai dori și oricât de bine te simți, kilogramele în plus nu sunt sănătoase
Oricât de mult ți-ai dori și oricât de bine te simți, kilogramele în plus nu sunt sănătoase

O vorbă din popor spune că poți fi gras, frumos și sănătos. Dar e adevărat? La frumusețe nu ne băgăm, dar când ești prea gras pentru a mai fi sănătos?

Ideea că cineva ar putea fi „gras și în formă" - adică, supraponderal, dar încă sănătos – e acreditată din ce în ce mai mult de manechinele dolofane promovate în ultima vreme. Dar nu vă lăsați păcălit/e. Nu există așa ceva, spun experții de la Harvard.
„Cele mai recente cercetări arată clar că excesul de greutate poate duce la riscuri considerabile pentru sănătate, inclusiv un risc mai ridicat pentru atac de cord și accident vascular cerebral", spune dr. Jorge Plutzky, directorul diviziei de cardiologie preventivă la Spitalul Brigham and Women's, afiliat la Harvard. „Deși nu există o dimensiune care să se potrivească tuturor atunci când vine vorba de greutatea ideală la o persoană, oamenii nu ar trebui să ignore creșterea semnificativă în greutate și implicațiile pe care le are aceasta pentru sănătatea lor viitoare".

Dovezile

Majoritatea cercetărilor au arătat o asociere consecventă între creșterea în greutate și problemele de sănătate. De exemplu, un studiu publicat online, în martie 2018, de către European Heart Journal, a analizat aproape 300.000 de persoane fără boală cardiacă, care au fost clasificate fie ca având greutate normală, supraponderală sau obeză, pe baza indicelui de masă corporală (IMC). IMC măsoară starea corpului uman utilizând înălțimea și greutatea lor.

După patru ani de analiză, cercetatorii au descoperit o corelație directă între un IMC mai mare și un risc mai mare pentru atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și hipertensiune arterială. De fapt, ei au descoperit că riscul crește cu cât mai multă grăsime are o persoana în jurul taliei.

Deloc surprinzator, cu cât sunteți mai mult timp supraponderal, cu atât viața vă este mai scurtă, sugereaza un studiu din februarie 2018, publicat JAMA Cardiology. El a constatat că bărbații de vârstă mijlocie (vârsta medie de 46 de ani) care au rămas supraponderali și-au scurtat viața cu aproape șase ani, comparativ cu cei care au menținut o greutate normală.

Există și alte probleme de sănătate legate de greutatea în plus. De exemplu, excesul de greutate vă poate face mai sensibil la apnee în somn, dureri articulare și artrită și crește rezistența la insulină, ceea ce poate duce la diabet.

„Dar dacă slăbiți la greutatea normală, deseori multe din aceste probleme sunt reversibile, chiar și cu o pierdere în greutate modestă", spune dr. Plutzky.

Simțind greutatea

În timp ce cântarul, centimetrul și hainele sunt cele mai bune metode de a măsura creșterea în greutate, mișcările de zi cu zi pot, de asemenea, dezvăluie modul în care excesul de greutate vă afectează sănătatea. De exemplu, puteți urca rapid pe scări sau puteți o distanță de câteva blocuri într-un ritm rapid, fără să obosiți cu ușurință? Dacă nu, ar trebui să-ți vă controlați greutatea. Medicii nutriționiști vă pot ajuta cu modificări în dietă și vă pot recomanda programe de exerciții adecvate pentru a vă ajuta cu gestionarea greutății.

Unde se depune greutatea în plus

Locul unde se depune excesul de greutate face diferența. Extragrăsimea care se acumulează chiar sub piele - grăsime subcutanată - pare să provoace câteva probleme de sănătate, spune dr. Plutzky.

Un tip mai periculos de grăsime, numit grasime viscerală, este depus la nivelul taliei, în cavitatea abdominală, și poate înconjura organele vitale, cum ar fi pancreasul, ficatul și intestinele. Grasimile viscerale reprezintă doar aproximativ 10% din greutatea corporală a unei persoane, dar un studiu din 2016, din Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, a constatat că creșterile de grăsime viscerală pot agrava factorii de risc pentru bolile cardiace, cum ar fi tensiunea arterială, zahărul din sânge și nivelul total al colesterolului.

Dar dimensiunea taliei nu este întotdeauna un semn clar, însă. „Unii oameni pot acumula grăsime viscerală într-un mod mult mai puțin vizibil", spune dr. Plutzky.

Un pic face diferența

Dacă sunteți doar puțin supraponderali? Este o problemă un supliment de 3 sau 5 kilograme? Nu chiar, dar ar trebui să fiți atent, spune dr. Plutzky. „Înainte de a realiza asta, 5 kilograme pot deveni cu ușurință în 10 kilograme și apoi 15, și apoi greutatea ta devine o problemă mai serioasă".

„Riscul general al bolii cardiovasculare al unei persoane este alcătuit dintr-o combinație de factori în afară de greutate, incluzând istoricul familial, fumatul anterior sau actual și tensiunea arterială ridicată", spune dr. Plutzky. „De asemenea, unii oameni cântăresc mai mult decât alții, deoarece au mai mulți mușchi și oase"

„Ideea e că nu trebuie să fiți obsedați de o creștere mică în greutate, dar nici să nu o ignorați. Fiind conștient de greutatea dumneavoastră și făcând verificări cu medicul dumneavoastră pentru a vă găsi greutatea care ideală, vă poate ajuta să vă mențineți sănătatea generală mai bună", notează expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel