În primul rând, trebuie să știi că acei colăcei din jurul taliei sunt cea mai periculoasă formă de grăsime din organism. Cum scapi de grăsimea de pe burtă? Simplu! Iată cum:
Colăceii de grăsime din jurul taliei sau grăsimea viscerală nu sunt doar inestetici, ci se întind până adânc în abdomen. Spre deosebire de grăsimea subcutanată (cea aflată chiar sub piele), grăsimea viscerală poate da serioase probleme de sănătate, cum ar fi un risc crescut pentru boli de inimă, diabet, unele tipuri de cancer și de afecțiuni ale vezicii biliare. Pentru care poți ajunge pe masa de operație.
Grăsimea abdominală dă peste cap echilibrul hormonal
Grăsimea viscerală este biologic activă. Excesul de grăsime abdominală pare să perturbe echilibrul normal și funcția hormonilor și a altor substanțe din organism. Grăsimile viscerale produc hormoni cum ar fi adiponcetina, care pot influența răspunsurile celulare la insulină.
Aceleași grăsimile viscerale produc și o substanță chimică denumită citokină, care poate crește riscul de îmbolnăvire a inimii. Se crede că alte substanțe chimice, cu aceiași proveniență, generează sensibilitate celulară la insulină, tensiunea arterială și coagularea sângelui.
Deci? Ce faci ca să scapi de colăcei?
În primul rând, renunță la băuturile îndulcite și gazoase, dar și la alcool. Băuturile alcoolice pot contribui la creșterea în greutate, inclusiv la nivelul grăsimii abdominale. Conțin calorii, dar de obicei nu conțin nutrienți, iar băutura poate afecta judecata care poate duce, printre altele, la alegeri alimentare proaste.
Dacă nu poți rezista tentației, măcar nu călca pe la fast-food mai mult de două ori pe săptămână.
Un studiu efectuat de National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) a constatat că adulții tineri care mănâncă la fast-food mai mult de două ori pe săptămână au o greutate mai mare și au o creștere mai mare a rezistenței la insulină la vârsta mijlocie.
După 15 ani, acest lucru însemna un kilogram suplimentar și un risc de apariție a diabetului de tip 2, care este un factor de risc pentru bolile de inimă, de două ori mai mare.
Mănâncă mai multe fibre
Fibrele solubile din legume, fructe și fasole pot ajuta la reducerea grăsimii viscerale (de pe burtă).
Consumul de alimente bogate în fibre vă poate ajuta să vă simțiți mai plini, reducând astfel aportul caloric total. De asemenea, poate contribui la reducerea nivelului de colesterol din sânge și poate reduce riscul de boli de inimă, obezitate și diabet zaharat de tip 2.
Fibrele solubile mențin funcționarea corectă și eficientă a intestinului și ajută la reducerea constipației și diverticulozei, arată MedicineNet.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu