Grațierea, cea mai sigură soluție pentru Kovesi

Se vehiculează în presă ipoteza că Laura Codruța Kovesi ar putea intra în politică. În  ultimul său interviu, candidata la șefia Parchetului European nu a exclus această posibilitate, așa cum o făcea atunci când se afla la conducerea DNA.

Publicitate

De-a lungul timpului, tehnicile folosite pentru construirea mitului Kovesi de către susținătorii ei din presă au lăsat impresia că Zeița Anticorupției poate păși oricând pe scena politică. Telejustiția, defilarea arestaților preventiv în cătușe, prin fața camerelor de luat vederi, interviuri acordate doar unor susținători din mass-media, toate sunt tehnici de imagine, utile pentru campania electorală. Kovesi, însă, a negat ferm orice intenție de a intra în cursă.

De ce ar face-o acum?  Ce s-a schimbat?

Dacă ne referim la statutul lui Kovesi, fosta șefă a DNA a dobândit calitatea de suspect în cel puțin un dosar penal. Ca urmare, ar avea nevoie de imunitate. Așa cum a arătat cazul DNA Oradea, secția de procurori a CSM este în măsură să ofere imunitate procurorilor săi, pentru moment. Nu se știe, însă, în ce măsură se va reuși menținerea actualului raport de forte, după alegerile din sistem.

Funcția de procuror șef al Parchetului European i-ar putea oferi dnei Kovesi o imunitate de facto. Cei care o sprijină în interiorul Comisiei și al Parlamentului European ar putea bloca dosarul  Kovesi, prin presiuni politice, campanie de imagine, sancțiuni etc.

Intrarea în politică și înscrierea într-un partid o aduc pe Kovesi la nivelul unui politician ca oricare altul, adică a unui om asupra căruia plutește prezumția de vinovăție. Cu o excepție: dacă ar candida și ar câștiga cursa prezidențială. Președintele ar trebui să fie neutru, neimplicat în viața de partid, așa cum susține Kovesi că a fost și activitatea ei la DNA. În plus, președintele are dublă imunitate: legitimarea prin vot și protecția oferită de Constituție.

Din nefericire pentru fosta șefă a DNA, experiențele procurorilor intrați în politică nu sunt prea fericite, vezi situația din Italia. Nici la noi susținerea cruciadei anti-corupție nu se transformă automat în voturi. Un exemplu a venit recent de la BCS, într-un sondaj efectuat la Tg Mureș. Peste 80% dintre respondenți sunt de accord cu inițiativa ”Fără penali în funcții publice”, dar intenția de vot pentru USR nu este  mai mare ca la alegerile precedente. Ca urmare, e greu de spus dacă Kovesi ar adduce un spor electoral consistent unui partid, sau dacă ar câștiga prezidențialele. Iar dacă ar pierde…

Mult mai sigur ar fi pentru ea să-l sprijine pe Klaus Iohannis, iar acesta să o grațieze, dacă Justiția o va condamna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel