Analiză CE: Grâul ucrainean destinat țărilor sărace este bun doar pentru consumul animal

Fotografie de la Mark Stebnicki/ Pexels
Fotografie de la Mark Stebnicki/ Pexels

Milioane de tone de cereale depozitate în Europa de Est sunt improprii consumului uman.

Un acord încheiat în urmă cu doar o săptămână între executivul UE și statele din prima linie de est ale blocului pentru a elimina un surplus masiv de cereale se destramă deja și, odată cu acesta, unitatea blocului în sprijinirea Ucrainei în fața războiului de agresiune al Rusiei, scrie Politico.

Acordul din 28 aprilie a avut în esență două elemente: primul a fost o interdicție temporară a importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, care ar permite un răgaz pentru grupul de cinci țări din Est - Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România - pentru a elimina restanța.

Al doilea a fost de a facilita tranzitul produselor ucrainene pe teritoriul celor cinci țări, permițând transporturilor să continue în țări terțe, în special cele din Sudul Global, care s-au confruntat cu întreruperi ale aprovizionării și foamete în creștere, ca urmare a invaziei Rusiei și blocarea principalei rute de export a Ucrainei la Marea Neagră.

Polonia a condus apeluri de distribuire a surplusului sub formă de ajutor umanitar: ”Poate putem coopera și cu agențiile ONU, poate putem coopera cu Programul Alimentar Mondial”, a declarat ambasadorul Varșoviei în UE, Andrzej Sadoś.

Cereale improprii pentru consumul uman

Există o singură problemă cu această idee, răspund oficialii UE: milioane de tone de cereale adunate în depozitele din regiune sunt improprii pentru consumul uman.

O analiză internă efectuată de Comisie a constatat că cea mai mare parte a stocurilor cerealelor ucrainene era potrivită doar ca hrană pentru animale – și nu pentru distribuție de către Programul Alimentar Mondial (PAM), care cumpără de obicei grâu de înaltă calitate pentru morărit și îl livrează ca ajutor alimentar sub formă de făină, potrivit raportului văzut de Politico.

”Majoritatea cerealelor disponibile pentru export, aflate în cele 5 state membre, sunt cereale furajere care nu prezintă interes pentru PAM”, se arată în raport. ”În plus, trebuie să fim atenți în narațiunea și acțiunile noastre politice, pentru a evita să fim acuzați că dorim să exportăm cereale de calitate furajeră în țările care au nevoie”.

Cereale pe care PAM nu le-a cerut

Un purtător de cuvânt al Guvernului polonez a declarat că aproximativ 2,5 milioane de tone metrice din surplusul de 4 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase sunt destinate furajelor. 

PAM nu cumpără de obicei porumb, din care aproximativ 8,7 milioane de tone sunt deținute în cele cinci țări din estul UE, a mai arătat analiza. De asemenea, semințele de rapiță și de floarea soarelui nu erau cumpărate în mod normal de PAM, se arată în document.

Citește și: Anchetă privind traficul de cereale ucrainene: Ascundeau țara de origine și le vindeau producătorilor polonezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel