O gravură cu cea de-a doua cea mai veche imagine a cetăţii Alba Iulia este expusă la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
O gravură de la sfârşitul secolului al XVII-lea în care apare cea de-a doua cea mai veche imagine a cetăţii Alba Iulia, achiziţionată nu demult de către Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, a fost expusă în premieră în cadrul unei mini-expoziţii vernisate marţi şi care poate fi vizitată pe durata lunii octombrie.
Exponatul lunii octombrie "Gravură reprezentând Tratatul de la Blaj din 1687 şi cetatea Alba Iulia", una dintre cele mai noi achiziţii ale muzeului din Alba Iulia, redă scena predării cheilor cetăţilor Transilvaniei către austrieci, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Blaj, semnat la 27 octombrie 1687, încheiat între Imperiul Habsburgic şi Principatul Autonom al Transilvaniei.
Primul punct al acestui tratat prevedea ca Transilvania să încartiruiască trupe austriece sau imperiale în 12 cetăţi, printre care Alba Iulia, Bistriţa, Cluj, Deva, Sebeş, Sibiu.
Realizată la sfârşitul secolului al XVII-lea, având la bază un desen de Sebastian le Clerc, gravat de Johanna Sibilla Kräusin şi tipărit de Jeremias Wolff la Augsburg, lucrarea face parte dintr-o mapă intitulată "Les Actions Glorieuses de S.A.S. Charles Duc de Lorraine &c. en Hongrie, Transylvanie, &c".
"Piesa face parte, de fapt, dintr o mapă, alături de alte 16 gravuri, care elogiază, cumva, succesul militar al lui Carol de Lorena (comandantul trupelor imperiale care, la 1683, a respins asediul armatei otomane asupra Vienei şi semnatar al Tratatului de la Blaj, din 1687 - n.r.)", a explicat muzeograful Florin Bogdan.
Imaginea centrală cu titlul "Les transilvains soumis" prezintă în partea stângă un cort decorat cu Crucea de Lorena, sub care ducele Carol primeşte de la nobilii ardeleni cheile cetăţilor Transilvaniei, în care urmau să fie găzduite trupele. În partea superioară, flancată de trofee de război şi steaguri, este imaginea cetăţii Alba Iulia, denumită în gravură Weissemburg. Este vorba despre a doua cea mai veche imagine a cetăţii transilvănene.
"Mult mai importantă pentru noi, cei din Alba Iulia, este partea superioară a gravurii. De ce? Pentru că, acolo, apare o imagine a unei cetăţi, Weissemburg, denumirea în limba germană a Alba Iuliei. (...) Gravura este foarte importantă întrucât, din punct de vedere cronologic, ar fi cea de a doua reprezentare cunoscută a cetăţii de la Alba Iulia", a explicat muzeograful.
Elementele arhitecturale prezente în gravură, printre care şi trei moschei, sunt însă rodul imaginaţiei lui le Clerc şi gravorului.
MNU Alba Iulia intenţionează să achiziţioneze toate gravurile în care apare cetatea din Alba Iulia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News