Specialiştii semnalează că nu e bine să ne spălăm pe seară în faţa oglinzii, înainte de a merge la culcare, întrucât expunându-ne corpul la lumina becurilor din baie, îi transmitem senzaţia că ar trebui să ne pregătim de activităţi noi şi nu că am avea nevoie de relaxare.
Publicitate
Corpul nostru depinde de prezenţa soarelui pe cer, astfel încât avem nevoie de lumină naturală pe parcursul zilei, iar, pe măsură ce se apropie noaptea, organismul uman tinde să-şi reducă din activitate, odată cu diminuarea efectelor razelor solare. Folosirea luminii artificiale, atât pe parcursul zilei cât şi al nopţii, duce la afectarea calităţii somnului, cu repercursiuni negative asupra modului în care funcţionează organismul uman, relatează romaniatv.net.
Problema este cu atât mai importantă cu cât societatea contemporană depinde tot mai mult de sistemul de iluminat artificial. De aceea, specialiştii avertizează că expunerea excesivă la lumina artificială are efecte negative asupra ceasului nostru biologic, obişnuit să funcţioneze în concordanţă cu ciclul de existenţă al soarelui.
Pentru a minimaliza aceste efecte, oamenii de știință recomandă să ne expunem în fiecare dimineaţă efectelor razelor solare, iar la sfârşitul zilei, să reducem, pe cât posibil, din intensitatea luminii artificiale, propagate, în principal, de gadget-urile pe care le folosim înainte de a ne odihni (smartphone-uri, laptop-uri, tablete). Nu în ultimul rând, să încercăm, pe parcursul serii, să ne spălăm pe dinţi în întuneric.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu