Primarul din Timișoara, primarul din Sibiu, Crin Antonescu și candidatul PSD la președinție au semnat un acord cu mare încărcătură simbolică. Era 1 decembrie 2009.Candida la Preşedinţie, Mircea Geoană.Liderul PNL era Crin Antonescu, iar primarul Sibiului, Klaus Iohannis, dorea să fie premier. Edilul din Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, lider PNȚCD semna cu un lider PSD "Parteneriatul pentru Timişoara", un acord în premieră pentru orașul aflat în război cu Ion Iliescu încă din februarie 1990.
Dacă înțelegerea se parafa la București, era încă unul din multele acorduri între forțele care doreau un alt fel de președinte. Dar strategii de campanie au plusat: au vrut să îl arate pe Geoană într-un teritoriu interzis liderilor PSD de o minoritate extrem de motivată ideologic.
Electoratul anti-Iliescu, reactivat
Vizita a dat pretextul unor manifestații de protest care au activat teme și resentimente puternice. Extrem de emoționale, imaginile din urbea de pe Bega electrizează votanții de dreapta din toată țara. Sloganul ”Jos Iliescu” mobilizează un electorat care, altfel, ar fi stat acasă. Fără să fie nevoie, Geoană și-a dus campania în singura zonă convenabilă lui Traian Băsescu. De altfel, acesta tot încercase, până la 1 decembrie, să reactiveze ”lupta cu dușmanul de clasă”. Episodul Timișoara îi face treaba.
Victor Ponta e mult prea dibaci pentru a face o astfel de greșeală. Asta nu înseamnă că strategii de campanie ai lui Klaus Iohannis nu încearcă să repete experiența Timișoara. Mai ales că sunt cam aceeași oameni. De aceea, au ales Universitatea de Vest, pentru dezbaterea pe teren neutru invocată de Iohannis. Probabil, pancartele și sloganurile erau deja pregătite pentru un miting ”spontan”, pe două teme: doctoratul (că e Universitate) și Iliescu (că e Timișoara).
Excesul de proteste, efect paradoxal
Este, însă, posibil ca excesul de mitinguri de protest să fie contraproductiv, la fel ca excesul de zel al lui Geoană, care s-a dus singur în fața trenului, apoi s-a mirat că îl calcă. Dacă au văzut că nu iese faza cu Timișoara, s-a pus de un protest la Baia Mare.
Ponta trebuie să atragă voturi din Ardeal, deci o mulțime de proteste ”spontane”, în fiefuri pedeliste îi strică strategia pentru turul II. Totuși, astfel de violențe gratuite, de revărsări de ură și acest comportament teritorial (”Ardealul nu e roșu”) pot duce la efecte paradoxale. Este posibil să descurajeze electorii nehotărâți, să scandalizeze și să radicalizeze votanții din alte zone sau chiar din orașele vizate, aducând voturi pentru Ponta sau reducând prezența pro-Iohannis.
În special alegătorii indeciși sunt afectați de haos, de scandal, pentru că ei nu simt miza, așa că rămân doar cu impresia că susținătorii lui Iohannis sunt agresivi, crează dezordine, duc la polarizarea societății și la perpetuarea războiului băsist de 10 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News