Grecia: 500 de solicitanţi de azil au fost transferaţi din insula Lesbos pe continent

Aproximativ 500 de solicitanţi de azil au primit duminică permisiunea să părăsească tabăra Moria din Lesbos cu destinaţia Grecia continentală, într-un context tensionat din cauza unor incidente recente pe această insulă din Marea Egee, a anunţat poliţia locală, potrivit AFP. 

Transferul survine după moartea unei femei afgane la Moria, la 29 septembrie, într-un incendiu accidental urmat de un val de proteste ale migranţilor împotriva condiţiilor 'inumane' din această tabără, cea mai aglomerată din Europa.

'În sfârşit părăsim infernul din Moria', a spus Fayiout Beniz, un afgan care îşi ţinea în braţe fiica de şapte luni. Majoritatea solicitanţilor de azil care au părăsit Lesbos la bordul unui feribot sunt familii afgane şi iraniene. Fayiout Beniz a ajuns la Moria în urmă cu 11 luni. 'Toată lumea se certa, stăteam la coadă şase ore pentru hrană, nu aveam toaletă şi nici apă pentru a ne spăla', a povestit el pentru AFP. 'Fiecare zi era un coşmar', a adăugat el.

Solicitanţii de azil au fost transferaţi la Pireu, mare port în apropiere de Atena, iar luni vor fi duşi într-o tabără din nordul ţării, la circa 500 de km de capitala elenă. La Moria situaţia este explozivă din cauza reluării sosirilor de migranţi şi refugiaţi: în total, pe cele cinci insule 'hotspot' (centre de înregistrare şi de primire) din Marea Egee, între care şi Lesbos, trăiesc peste 26.200 de persoane, la o capacitate de 6.300 de locuri.

Pentru prima dată după 2016, Grecia a redevenit în acest an principala poartă de intrare în Europa. Din cauza situaţiei 'critice', Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut marţi autorităţilor elene să accelereze proiectul de transfer pe continent a peste 5.000 de solicitanţi de azil. Guvernul conservator al lui Kyriakos Mitsotakis, la putere de trei luni, a anunţat înăsprirea procedurii de azil pentru a facilita expulzarea în Turcia a celor cărora nu li se acordă acest drept.

Noul proiect de lege privind azilul 'va fi just' şi 'va accelera procedura', a dat asigurări duminică Giorgos Koumoutsakos, ministru adjunct pentru protecţia cetăţenilor, însărcinat cu dosarul migraţiei. Într-un interviu pentru agenţie elenă de presă Ana, el a spus că legea adoptată de precedentul guvern de stânga, care prevede două instanţe pentru examinarea azilului, era prea lentă şi 'împiedica expulzările în Turcia'. Noul guvern s-a angajat să trimită în Turcia 10.000 de persoane până la finalul lui 2020 în baza acordului controversat UE-Turcia din martie 2016, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel