Grecia anunță măriri salariale în sectorul bugetar, la un an după ce a scăpat de supravegherea extinsă a Comisiei Europene.
Guvernul din Grecia a aprobat duminică bugetul pentru 2024, prognozând o creștere a economiei la 2,9% de la 2,4% anul acesta, ca urmare a veniturilor mari din turism încasate în acest an și datorită fondurilor UE care sprijină investițiile, relateză Reuters.
Bugetul a fost aprobat cu 158 de voturi "pentru", care reprezintă majoritatea guvernului conservator al premierului Kyriakos Mitsotakis, într-un parlament cu 300 de mandate.
Grecia, care și-a recâștigat din partea agențiilor de rating statutul de țară în care se poate investi, trebuie să mențină excedente bugetare primare pentru a se asigura că datoria sa este sustenabilă.
Atena va viza anul viitor un excedent bugetar primar - care exclude costurile de serviciu al datoriei - de 2,1% din produsul intern brut (PIB), în creștere de la un excedent de 1,1% anul acesta.
Grecia, cea mai îndatorată națiune din zona euro, are parte de o revenire economică puternică datorită creșterii neașteptate a turismului la nivel mondial.
Aproximativ 1,4 miliarde de euro în cheltuieli sunt alocate pentru a crește veniturile, inclusiv creșteri salariale pentru funcționarii publici, pentru prima dată din 2010.
Începând din anul 2018, evoluţiile şi politicile economice ale Greciei au fost monitorizate de Comisia Europeană, în regim de supraveghere extinsă, după ce începând din 2010 şi până în 2015, Atena a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de peste 260 de miliarde de euro.
"După 12 ani, un capitol dificil pentru ţara noastră se va încheia. Grecia revine la o normalitate europeană şi nu va mai fi o excepţie în zona euro", declara în urmă cu un an ministrul grec al Finanţelor, Christos Staikouras. Potrivit acestuia, faptul că autorităţile de la Atena şi-au îndeplinit cea mai mare parte a angajamentelor şi promisiunilor asumate faţă de Bruxelles a fost confirmat într-o scrisoare trimisă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, şi comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni.
Cadrul de supraveghere extinsă a permis Comisiei Europene să monitorizeze cu atenţie modul în care autorităţile de la Atena îşi respectă angajamentele în materie de reforme structurale pentru a susţine o creştere economică sustenabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News