Pentru a satisface exigențele impuse de cei trei creditori -Banca Centrală Europeană, FMI și Comisia Europeană- Grecia anunță că va accelera procesul de privatizare a întreprinderilor publice. Pentru aceasta, guvernul Samaras va adopta o lege prin care să ușureze privatizările și să prindă din urmă întârzierile.
[caption id="attachment_217506" align="alignnone" width="640"] Sursă foto: capital.ro[/caption]Guvernul Samaras are un dublu obiectiv: să recupereze 19 miliarde de euro până în 2015 și să câștige încrederea creditorilor internaționali. Potrivit RFI, doar două privatizări au fost realizate în 2012.
Anul viitor, vor fi lansate 30 de astfel de proiecte. Sunt vizate întreprinderile publice din sectorul gazelor și electricității, companiile de distribuție a apei și societatea națională a căilor ferate. Lista conține și banca agricolă ATEbank, vechiul aeroport din Atena, porturi, mici spitale regionale, pariuri sportive, cazinouri sau chiar bunuri imobiliare.
Printre investitorii interesați se numără ruși, chinezi și germani. Guvernul Samaras și-a propus să obțină oferte stabile până la sfârșitul lunii septembrie și să finalizeze vânzările în toamnă.
Privatizările nu se vor face însă cu ușurință. Până în prezent, fiecare tentativă a fost marcată de o grevă sindicală. Sindicaliști de la DEI, compania de electricitate care alimentează 70% din țară amenință că vor întrerupe curentul în caz de privatizare. De asemenea, sunt așteptate noi scăderi ale salariilor și pensiilor, mai ales că Grecia se află în recesiune pentru al cincilea an consecutiv, iar criza este mai gravă decât s-a prevăzut.
Cei trei creditori ai Greciei, au părăsit mulțumiți Atena în data de 5 august, după două săptămâni de discuții cu executivul grec asupra programului economic pentru 2013 și 2014. Grecia nu și-a rezolvat însă problemele, iar Yannis Stournaras, ministrul de finanțe, a apreciat că săptămânile următoare sunt cruciale în ce privește viitorul țării în zona Euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News