Grecia a ridicat luni interdicţia donării de sânge impusă bărbaţilor gay sau bisexuali încă din anii 1970, iar măsura va intra în vigoare imediat ce ordinul Ministerului Sănătăţii elen va fi publicat în Monitorul Oficial al guvernului.
Potrivit unei informaţii difuzate marţi de keeptalkinggreece.com, citată de Agerpres, ministrul sănătăţii Thanos Plevris şi adjunctul său, Mina Gaga, au semnat un decret ministerial prin care se introduce un nou formular pe care potenţialii donatori de sânge trebuie să îl completeze. Noul document elimină actele homosexuale de pe lista criteriilor care îi interzic cuiva să doneze sânge.
Documentul existent privind donarea de sânge interzicea începând din 1977 bărbaţilor gay şi bisexuali să doneze sânge. La scurt timp după ce a devenit ministru în septembrie, Plevris i-a cerut preşedintelui Centrului Naţional de Transfuzie Sanguină să revizuiască interdicţia, notează publicaţia Kathimerini.
Multe ţări au introdus controale asupra donării de sânge în urma epidemiei HIV/SIDA din anii 1980, când sângele infectat, donat de consumatori de droguri şi deţinuţi, a contaminat rezervele de sânge. Grecia a fost una dintre puţinele ţări care a menţinut interdicţia.
Bărbaţii homosexuali pot dona sânge în Israel fără niciun fel de restricţii, a anunţat ministrul sănătăţii, în august 2021, într-o postare pe Twitter, după efectuarea unei schimbări în reglementările despre care el a spus că erau discriminatorii, relatează agenţia DPA.
'Am ordonat derogarea şi ca întrebările irelevante să fie eliminate din chestionarul donatorului', a declarat ministrul sănătăţii, Nitzan Horowitz.
'Discriminarea împotriva persoanelor gay la donarea de sânge s-a terminat. Nu există diferenţă între sânge şi sânge', a subliniat el. Noile reguli intră în vigoare în octombrie, când chestionarele pentru donatorii de sânge nu vor mai face distincţia între homosexuali şi heterosexuali atunci când este vorba despre abordarea unor riscuri posibile.
În schimb, întrebările trebuie să se concentreze asupra faptului dacă potenţialii donatori s-au angajat în practici sexuale riscante cu un nou partener sau parteneri.
În trecut, donatorii de sânge homosexuali erau întrebaţi dacă au făcut sex cu un bărbat în ultimele 12 luni, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de salvare israelian. Dacă ar fi făcut, bărbaţii puteau dona sânge, dar acesta era apoi congelat timp de mai multe luni şi pus la dispoziţie de exemplu numai după ce donatorul era testat pentru HIV la o donare ulterioară.
Horowitz este singurul membru care se declară deschis gay în cabinetul prim-ministrului Naftali Bennett, aminteşte DPA. Organizaţia LGBT israeliană Aguda a salutat decizia ca un 'pas istoric' pe drumul spre egalitate, declarând într-un comunicat pe Twitter că sângele a sute de mii de cetăţeni nu este de clasa a doua.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu