Țările europene au început să analizeze consecințele eventualei decizii a Negocierile politice de la Atena vor continua luni, intermediate de preşedintele Karolos Papoulias, după ce partidul de extremă stânga Syriza, care a reuşit să obţină locul al doilea la alegerile generale din 6 mai, a refuzat să susţină un guvern de uniune naţională care ar sprijini programul convenit cu instituţiile financiare internaţionale. Cele două partide dominante din Grecia, care susţin acordul cu UE şi FMI, nu au reuşit să obţină împreună majoritatea parlamentară, astfel că o nouă rundă de alegeri anticipate sunt tot mai aproape. Plecarea Greciei "nu ar fi neapărat fatală, dar nu este deloc atractivă", a declarat sâmbătă Patrick Honohan, membru în Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, potrivit Bloomberg. Ieşirea Greciei din zona euro este posibilă din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro, a adăugat el. Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, într-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, că statele UE care vor ca Grecia să respecte măsurile de austeritate nu pot forţa statul să stea în zona euro. Miniştrii Finanţelor din zona euro se vor reuni luni la Bruxelles, iar discuţiile vor fi, probabil, monopolizate de situaţia din Grecia şi de posibilitatea ieşirii statului din zona euro, opţiune care a trecut în centrul dezbaterii privind criza, fapt subliniat şi pe prima pagină a Der Spiegel.
Printre principalele puncte subliniate de Der Spiegel este posiblitatea ca UE să continue să finanţeze Grecia chiar şi în cazul plecării statului din zona euro.
Guvernul de la Atena ar rămâne fără bani la începutul luni iulie dacă creditorii externi ar hotărî să nu distribuie următoarea tranşă din programul de finanţare externă, potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de Bank of America Merrill Lynch.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu