Criza de la National Bank of Greece (NBG), provocată de numirea unui nou preşedinte, pare să se fi rezolvat. Asta după intervenţia de ultim moment a Băncii Centrale a Greciei şi a noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), menită să protejeze stabilizarea sistemului bancar elen.
Leonidas Frangiadakis va rămâne director al National Bank, în timp ce Panagiotis Thomopoulos va fi numit preşedinte non-executiv. Posibilitatea ca Frangiadakis să demisioneze a provocat îngrijorare în cadrul SSM.
Panagiotis Thomopoulos este fost viceguvernator al Băncii Centrale a Greciei şi fost preşedinte al Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), acesta din urmă fiind este cel mai mare acţionar atât la NBG, cât şi la Piraeus Bank.
În conformitate cu termenii ultimului acord de asistenţă convenit de autorităţile de la Atena cu creditorii internaţionali, Grecia trebuie să rupă legăturile dintre guvern şi bănci, să crească expertiza la nivelul board-urilor şi să îmbunătăţească guvernanţa corporativă în sectorul bancar.
Săptămâna trecută, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), care deţine participaţie de 40% la NBG, a amânat numirea unui nou preşedinte la National Bank of Greece, după ce Consiliul de Administraţie al băncii a votat împotriva candidatului propus de HFSF. În timp ce Consiliul de Administraţie al NBG l-a selectat pentru postul de preşedinte pe Panagiotis Thomopoulos, persoana aleasă de HFSF este Dimitris Tsitsiragos, director la Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), o divizie a Băncii Mondiale.
Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România, notează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu