Atena în flăcări. Zeci de mii de greci, în civil, se bat cu alţi greci, în uniforme. Răniţi, arestaţi, pagube materiale, dezastru economic. Planul UE de anul trecut, de salvare a Greciei cu ajutorul a 110 miliarde euro a eşuat lamentabil. Atena are nevoie de alte zeci de miliarde. Nimeni nu mai vrea s-o împrumute. Germania, Marea Britanie, Franţa doresc să-şi ajute băncile prezente pe piaţa locală. Dacă Grecia intră în faliment, tot în faliment vor intra şi filialele Deutsche Bank, RBS sau BNP Paris-Bas.
Ce vedem pe străzile Atenei este doar în aparenţă o luptă a grecilor cu guvernul lor, oricare ar fi acela. Acolo, a coborât în stradă eşecul Bruxelles-ului de a întregi Europa unită. Birocraţia europeană aberantă, dar foarte bine plătită nu a reuşit să prevadă nici criza greacă, nici pe cea irlandeză sau pe cea portugheză. Bruxelles-ul nu a reuşit să descopere modul în care toate guvernele Greciei au falsificat, pur si simplu, datele economice ale ţării, drenând miliarde de euro - bani europeni - spre buzunarele politicienilor.
Ideea de a impune în Grecia sau în Italia rigoarea germană în administraţie şi afaceri fiscale se dovedeşte un eşec amar. Pentru a salva euro ar trebui ca, pentru prima dată în istoria UE, un stat să fie scos în afara zonei monedei unice. Consecinţele pentru Grecia vor fi dramatice: inflaţie cu trei cifre, prăbuşirea valorii activelor, reduceri substanţiale ale pensiilor şi salariilor. De partea cealaltă însă, Europa şi-ar menţine, în continuare, un euro competitiv faţă de dolar, yen sau de mai noul riminbi- moneda atotputernică a Chinei.
Grecia e o ţară mică, efectele haosului pot fi relativ limitate. Unii spun însă că este doar o chestiune de timp până când revoltele vor izbucni şi în Portugalia şi în Spania – unde au avut loc, de altfel, primele proteste – şi în Italia şi,rău, în Franţa.
Dacă un tratat politic se poate încheia şi cu promisiuni, şi pe baza unor angajamente neîndeplinite, o monedă se bazează pe încredere, seriozitate, rigoare şi calcul rece. Sunt calităţi pe care în Uniunea Europeană le au doar Germania, Olanda şi alte câteva state nordice.
Este doar o chestiune de timp până când criza din Grecia va lovi şi România. Este doar o chestiune de timp până când BNR va interveni – oare cu ce resurse? – pentru a ajuta băncile româneşti cu capital grecesc prezente în România. Şi aşa, guvernul României, cel mai slab din ultimii 21 de ani, nu a făcut până acum faţă crizei. Un cutremur în plan financiar riscă să doboare complet ce a mai rămas din economia românească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu