EXCLUSIV  Grecia legalizează căsătoriile gay: Cât ar crește economia României datorită parteneriatelor civile și care e riscul unui nou referendum. Interviu cu Vlad Viski (MozaiQ)

Vlad Viski, directorul executiv al Asociației MozaiQ, a analizat beneficiile pe care parteneriatele civile le-ar aduce atât pentru persoanele gay, cât și pentru cuplurile heterosexuale și economia României, în urma veștii legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, în Grecia.

„Noi, la Asociația MozaiQ, salutăm faptul că, iată, o țară ortodoxă, legalizează căsătoriile gay, fapt care arată că se poate, iar dacă Grecia e pregătită, atunci și România este pregătită, ca să facem puțină referire și la declarațiile premierului Marcel Ciolacu. Din punctul nostru de vedere, este un pas extrem de important mai ales pentru zona Europei de Est, iar de aseară până astăzi noi am primit semnale inclusiv din partea unor cupluri gay din România care au spus că ar fi interesate să meargă în Grecia să se căsătorească, deci să beneficieze de pe urma acestor drepturi.

Problema este că, după ce se vor întoarce în România, aceste cupluri cu siguranță nu vor fi recunoscute de statul român, în ciuda faptului că există o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene, în cazul ”Coman și Hemilton v. Româna”, Curtea spunând că România este obligată să recunoască căsătoriile gay oficiate în țări membre ale Uniunii Europene. Mai mult, noi vrem să subliniem faptul că există și o condamnare a României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de anul trecut, potrivit căreia țara noastră trebuie să recunoască cuplurile gay într-o formă sau alta, respectiv parteneriatele civile sau căsătoriile gay. Noi promovăm legalizarea parteneriatelor civile în România pentru că oferă drept la moștenire, la pensie de urmaș, vizită în spital, decizii medicale, deci sunt lucruri absolut elementare de care cuplurile LGBT din România nu beneficiază.

Campania noastră ”Iubim la fel” a ajuns la peste 9 milioane de români. Semnalele în acest moment sunt îmbucurătoare, pentru că ni s-au alăturat din ce în ce mai mulți aliați și oameni care ne spun că nu știau ce înseamnă parteneriatul civil. Mai mult, e important să subliniem faptul că parteneriatul civil s-ar adresa nu doar cuplurilor gay, ci și cuplurilor heterosexuale. Sunt sute de mii de persoane heterosexuale, în România, necăsătorite, care ar beneficia de pe urma drepturilor acordate de pe urma acestui parteneriat civil. Noi în luna ianuarie a anului viitor vom face iarăși un sondaj la nivel național pentru a vedea schimbările de percepție ale românilor, dar cert este că, din cifrele noastre, sprijinul pentru parteneriat civil este în creștere”, a declarat Vlad Viski, directorul executiv al Asociației MozaiQ.

Foto: Asociația Accept

Viski: Până și politicienii conservatori de dreapta s-au putut ralia acestei cauze în Grecia, pentru că au realizat cât de benefică este pentru societate

Întrebat ce putem învăța din exemplul Greciei, Vlad Viski a răspuns: 

„Cred că lecțiile cele mai importante din Grecia ar trebui învățate de politicienii, nu de activiști, jurnaliști sau populația generală. Iată că un guvern conservator a putut sprijini legalizarea căsătoriilor gay, după ce un guvern de stânga a legalizat, în 2015, parteneriatele civile. Deci politicienii din România trebuie să înțeleagă că au o responsabilitate față de principiile europene și față de tratatele internaționale pe care trebuie să le respectăm la nivel internațional. Până și politicienii conservatori de dreapta s-au putut ralia acestei cauze în Grecia, pentru că au realizat cât de benefică este pentru societate, în ansamblu.

Vorbim despre dorința persoanelor LGBT să contribuie la bunăstarea societății. Noi nu ne dorim privilegii, ci să fim tratați în mod egal, astfel încât să putem contribui cu toții la binele general al societății”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Riscul unui nou referendum ”pentru familie”. Viski: România pierde între două și trei miliarde de euro anual pentru că nu are incluziune LGBT. Banii pentru referendum pot fi cheltuiți pentru drumuri și școli

Î: Am putea avea un nou referendum pentru familie?

Vlad Viski: „Eu cred că este extrem de important pentru clasa politică să țină România pe traseul său european. Un nou referendum, precum cel din 2018, ar arunca România în brațele Rusiei lui Vladimir Putin. Nu putem să deraiem România într-un moment în care Vladimir Putin folosește dezinformarea, știrile false și alte elemente pentru a răspândi propagandă în Estul Europei și a pune în pericol forțele democratice, într-un an cu alegeri. E foarte important ca forțele de extremă dreapta, precum AUR, să nu capete mai multă putere și să aibă un procent cât mai mic la alegeri, pentru că vorbim despre trompetele lui Vladimir Putin în România.

Conform studiilor pe care le avem, în proporție de peste 60%, românii spun că viețile lor nu s-ar schimba cu nimic dacă parteneriatele civile ar fi legalizate, iar banii pentru referendum ar putea fi folosiți pentru orice altceva. Vorbim despre zeci de milioane de euro care pot fi folosiți pentru drumuri, școli și așa mai departe. Mai mult decât atât, legalizarea parteneriatelor civile ar aduce beneficii economice pentru România, ar impulsiona turismul și ar atrage business-uri ”LGBT friendly”. Există, de altfel, un studiu din 2020 al unei organizații internaționale de la Londra, și anume ”Open for Business”, care arată că România pierde între două și trei miliarde de euro anual pentru că nu are incluziune LGBT”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel