EXCLUSIV  Grecia legalizează căsătoriile și adopțiile cuplurilor LGBT+. Antonella Lerca: Biserica trebuie să își cunoască locul în societate și în țară

Foto: Facebook/ Antonella Lerca Duda
Foto: Facebook/ Antonella Lerca Duda

Grecia a făcut un pas istoric, joi, adoptând o lege care permite căsătoriile și adopțiile în cazul cuplurilor formate din persoane de același sex.

Această reformă majoră, susținută de premierul conservator, a fost văzută drept un punct de cotitură pentru drepturile omului în țara cu cel mai mai mare procent de persoane creștin-ortodoxe, raportat la populația generală (98%).

Prin acest vot, Grecia devine prima țară majoritar creștin-ortodoxă care legalizează căsătoriile între persoane de același sex, marcând o schimbare semnificativă într-o societate tradițională și adesea conservatoare.

Dintre cei 254 de deputați prezenți în parlamentul unicameral, 176 au votat în favoarea legii, în timp ce 76 au fost împotrivă și doi s-au abținut, după două zile de dezbateri intense și, uneori, aprinse.

La aflarea rezultatului, zeci de susținători ai comunității LGBT+ au sărbătorit în fața parlamentului din centrul Atenei, fluturând steaguri curcubeu și exprimându-și bucuria pentru această victorie îndelung așteptată.

Pentru a înțelege ce ar putea însemna această veste pentru țara noastră, am luat legătura cu Asociația MozaiQ și activista pentru drepturile LGBTQAI+, Antonella Lerca.

„Noi, la Asociația MozaiQ, salutăm faptul că, iată, o țară ortodoxă, legalizează căsătoriile gay, fapt care arată că se poate, iar dacă Grecia e pregătită, atunci și România este pregătită, ca să facem puțină referire și la declarațiile premierului Marcel Ciolacu. Din punctul nostru de vedere, este un pas extrem de important mai ales pentru zona Europei de Est, iar de aseară până astăzi noi am primit semnale inclusiv din partea unor cupluri gay din România care au spus că ar fi interesate să meargă în Grecia să se căsătorească, deci să beneficieze de pe urma acestor drepturi.

Problema este că, după ce se vor întoarce în România, aceste cupluri cu siguranță nu vor fi recunoscute de statul român”, a transmis Vlad Viski, directorul executiv al Asociației MozaiQ, într-un interviu pe care îl puteți citi aici.

Antonella Lerca: Grecia ne-a dat o lecție de democrație, și anume că biserica nu are ce căuta în politică

„Am citit știrea cu bucurie, chiar noaptea când a dat-o Reuters. Mă bucură faptul că o biserică ortodoxă, care avea la un moment dat foarte multă putere politică, la fel ca în România, într-un final nu s-a mai băgat în deciziile cetățenești. Noi trebuie să înțelegem lucrul ăsta! Grecia ne-a dat o lecție de democrație, și anume că biserica n-are ce căuta în politică și nu poate dicta drepturile cetățenești. Biserica trebuie să își cunoască locul în societate și în țară. Biserica nu e nimic mai mult decât un cult și nu trebuie lăsată să profite. Grecia a înțeles acest lucru și iată că s-a votat, în mod copleșitor, în parlament, pentru căsătoriile și adopțiile gay.

E un exemplu pentru România, chiar dacă o să îmi sară toată lumea în cap. Dacă rămânem în epoca de piatră nu ne va rezolva nimeni problemele financiare, de sănătate și așa mai departe. Reveniți-vă, suntem în 2024! Drepturile cetățenești nu se discută, nu se negociază, indiferent dacă ne place sau nu. Biserica este cea care a avântat ideea aceasta năstrușnică, potrivit căreia noi, persoanele LGBT, transformăm genul sau sexualitatea copiilor, iar în timpul ”Referendumului pentru familie”, vocile conservatoare apropiate bisericii spuneau că vrem să furăm copiii heterosexualilor. Câți copii a furat comunitatea LGBT din România după ce biserica a pierdut referendumul? Copiii trebuie să aibă acces la toate informațiile, din toate zonele. Cum are acces la știrile de la televizor, unde vede criminali și interlopi, iar el nu devine criminal sau interlop doar pentru că a auzit o știre.

La fel și cu comunitatea LGBT, nimeni nu se transformă peste noapte, nu există așa ceva. Din contră, informațiile din spațiul public îl ajută să se înțeleagă și să spună - ”uite, ăsta sunt eu, ăsta nu sunt eu”. Lăsați copiii să-și trăiască viața autentic! Indiferent dacă vreți să îi cenzurați de când sunt mici, atunci când vor crește vor face tot ceea ce simt și ce au în suflet. Am ascultat foarte multe povești tragice. Mulți copii se sinucid atunci când familiile îi condamnă și îi cenzurează. Primesc zeci, sute de mesaje pe rețelele de socializare, unde îmi cer ajutorul adolescenți de 15 sau 16 ani. Evident că nu pot interveni, pentru că sunt minori, e ilegal, dar le trăiesc durerea. Avem foarte multe cazuri de suicid, printre cele mai celebre fiind băiatul care s-a aruncat de pe Intercontinental.

Totuși, oamenii s-au prins de minciunile lor. S-au săturat de minciunile politicienilor și de mișcările astea conservatoare și anti orice minoritate, prin care vor să distragă atenția de la adevăratele probleme. România, în momentul actual, se confruntă cu sărăcie cruntă. Nu mai putem să ne plătim facturile, s-au scumpit toate alimentele, ce mă interesează pe mine că Vasile cu Ion se sărută și vor parteneriat civil, în momentul când eu mă duc la magazin și nu pot cumpăra o pâine? Nu îmi trece mie foamea dacă mă uit la doi bărbați care se sărută”, a precizat Antonella Lerca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel