Grecia pierde Carrefour și se pregătește să fie ca ”România anilor 90”

Incertitudinea politică extremă, corupţia "în floare", cozile la cantinele sociale şi nevoia de ajutor din partea organizaţiilor nonguvernamentale, caracteristice statelor în dezvoltare, îi sperie pe greci că ţara ar putea pierde progresele înregistrate în ultimele decenii. Mai mult, grupul francez Carrefour a anunţat că vinde participaţia pe care o deţine la divizia din Grecia.

Grupul francez a luat această decizia ca urmare a mediului economic din Grecia: în primele trei luni ale anului vânzările pe această piaţă au scăzut cu 16%. Valoarea tranzacţiei este de 220 de milioane de euro, dar gigantul francez nu va încasa bani cash, informează economica.net.

Carrefour Marinopoulos va deveni franciza exclusivă a Carrefour în Grecia, Cipru, Bulgaria, Albania şi alte state din Balcani.

Anunţul Carrefour vine la numai o zi după ce grupul a informat că are planuri pentru preluarea unor supermarketuri în Argentina.

Costul de 220 de milioane de euro pentru Carrefour va fi înregistrat în rezultatele financiare ale grupului francez ca pierdere.

Situația gravă din Grecia l-a determinat pe George Protopapas, directorul ganizaţiei internaţionale de caritate SOS Satele Copiilor, să declare la CNBC că țara ar putea ajunge ”ca România lui Ceaușescu la începutul anilor 90”

Trecem de la o ţară occidentală la o ţară săracă. Sunt îngrijorat că va fi ca în România lui Ceauşescu la începutul anilor "90", a declarat pentru CNBC directorul organizaţiei internaţionale de caritate SOS Satele Copiilor, George Protopapas.

Grecia, cu amestecul său straniu de capitalism şi socialism, a fost întotdeauna una dintre cele mai slab dezvoltate ţări din UE. Există multe opinii că nu ar fi trebuit primită în zona euro de la început, potrivit CNBC.

După recentele reduceri de cheltuieli impuse pentru ajutorul financiar extern, organizaţii nonguvernamentale asigură în Grecia unele servicii, precum sănătate, care în mod normal sunt furnizate de stat. Acest tip de ajutor este asociat de obicei cu ţările în dezvoltare. Bolile precum malaria şi HIV sunt în creştere.

Există, de asemenea, temeri că avansul accelerat al costurilor încălzirii şi electricităţii, ca urmare a taxelor mai mari pe care guvernul a fost obligat să le impună, împreună cu valoarea tot mai ridicată a facturilor neplătite, ar putea conduce la întreruperi în furnizarea de curent electric.

Companiile energetice au deja probleme. PPC, controlată de stat, trebuie să plătească 657,2 milioane de dolari, pe care nu-i are, până la 22 iunie sau să convingă băncile creditoare să rostogolească datoria. Din ce în ce mai mulţi oameni nu-şi pot plăti facturile, notează CNBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel