Grecia: Preşedintele chinez Xi Jinping sprijină întoarcerea la Atena a unor frize de la Partenon aflate la Londra

"Nu doar că sunt de acord cu returnarea frizelor de la Partenon, dar vreau să vă asigur de sprijinul nostru, pentru că şi noi am avut de asemenea numeroase opere culturale chineze în afara ţării noastre pe care încercăm să le recuperăm", a declarat preşedintele chinez, în timpul unei vizite la Muzeul Acropole, în ultima zi a deplasării sale oficiale la Atena.

Preşedintele chinez Xi Jinping, aflat într-o vizită de stat de trei zile la Atena, şi-a exprimat marţi sprijinul ca Grecia să poată repatria frize de la Partenon expuse la British Museum de la Londra, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Frizele de la Partenon au fost confiscate la începutul secolului al XIX-lea de ambasadorul britanic la curtea otomană de atunci, Lord Elgin, şi sunt în prezent expuse la British Museum de la Londra.

Potrivit britanicilor, liderii otomani din Grecia le-au acordat permisiunea de a le lua.

Marea Britanie a refuzat mereu să ofere Greciei aceste plăci sculptate, deşi Atena a ridicat în 2009 un muzeu ultramodern pentru a le găzdui.

În opinia Atenei, permisiunea de a lua frizele respective a fost acordată de ocupant, şi nu de Grecia, şi prin urmare nu este valabilă.

Grecia, care cere returnarea frizelor templului antic de circa 30 de ani, a beneficiat de o mediere propusă de UNESCO pentru a ajuta cele două ţări să îşi regleze diferendul privind restituirea fragmentelor, însă aceasta nu a dus la niciun rezultat.

Guvernele elene precedente au analizat chiar posibilitatea unui recurs în justiţie împotriva Marii Britanii, iar dosarul a fost acordat în special avocatei Amal Alamuddin Clooney. Însă precedentul guvern al lui Alexis Tsipras a ales în cele din urmă "calea diplomatică".

Noul premier Kyriakos Mitsotakis, ales în iulie, a făcut o cerere oficială de a împrumuta aceste frize pentru comemorarea bicentenarului independenţei Greciei în 2021.

O cerere similară a fost adresată şi Parisului pentru o bucată de friză reprezentând o bătălie mitică între centauri şi oameni, conservată la Muzeul Naţional Luvru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel