Grecia propune o nouă listă de reforme pentru creditorii externi

Guvernul grec a publicat, luni seara, o nouă listă de reforme prezentate creditorilor internaționali ce include măsuri fiscale echivalente a 2,42% din PIB și 4,18% din PIB pentru 2015, respectiv 2016, din care majoritatea reprezintă noi taxe, transmite AFP.

Alexis Tsipras a precizat, într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker că Grecia este gata să adopte măsuri "parametrice" (orizontale) de 1,51% și de 2,87% din PIB pentru 2015 și 2016 și măsuri "administrative" echivalente a 0,91% și 1,31% din PIB pentru fiecare din anii amintiți.

Creșterea veniturilor publice ar trebui să fie realizată în special prin creșterea "taxei de solidaritate" pentru persoanele cu venituri ridicate, și anume de peste 50.000 de euro pe an. Taxele de 3% și 4% sunt ridicate la 4% și 6%, și se creează un nou plafon de 8%.

Impozitarea societăților comerciale pe acțiuni trebuie să crească  de la 26%, cât este în prezent, la 29%.

Citește și: Ministru grec de stat: BCE nu va lăsa băncile din Grecia să intre în colaps

O taxă specială de 12% va fi impusă companiilor cu o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, în timp ce impozitul pe bunuri de lux (mașini cu capacitate cilidrica de peste 2,5 litri, piscine, avioane, iahturi, etc.) va crește și el.

Cu privire la  majorarea taxei pe valoare adăugată, guvernul grec a fost de acord să nu aplice cea mai mica rată a TVA (6%) decât la medicamente și cărți. Grecii doresc să păstreze TVA-ul la servicii și produse la 13%, respectiv 23%.

In ceea ce privește reforma sistemului de pensii, Guvernul de la Atena prevede eliminarea unor mecanisme de pensionare anticipată care să intervină de la începutul lui 2016.

Reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro, miercuri seară

O nouă reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a găsi un acord între Grecia și creditorii săi și a evita intrarea acestei țări în incapacitate de plată, a anunțat luni președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.

"Toate părțile sunt hotărâte să găsească o soluție. Noile propuneri ale Greciei sunt un pas înainte", a declarat Donald Tusk într-o conferință de presă, la finalul unui summit al zonei euro.

Citește și: Martin Schulz, mesaj dur la adresa Greciei: Ieșirea din zona euro ar pune capăt subvențiilor Bruxellesului

Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles, consacrat în special problemei imigranților din Marea Mediterană. Summitul se va prelungi vineri.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat convins luni seară că în următoarele zile va fi obținut un acord. "Sunt convins că vom ajunge la un acord final în cursul acestei săptămâni, pentru că avem nevoie de asta". Folosind termeni din fotbal, el a subliniat că Grecia și creditorii săi nu pot "juca în prelungiri".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel