Primul ministru grec, Georges Papandreou a anunţat organizarea unui referendum pe tema noului acord european discutat săptămâna trecută la Bruxelles. ”Avem încredere în cetăţeni, în judecata lor, credem în deciziile lor, voinţa poporului ni se va impune”, a declarat Papandreou.
Autor: Alexandra Dumitru
Planul de susţinere economică presupune înjumătăţirea datoriilor publice graţie băncilor ce vor renunţa la 100 de miliarde de euro din creanţe, astfel într-un deceniu se va ajunge la 120% din PIB. Potrivit estimărilor, dacă nu se vor lua măsuri de prevenire, datoriile totale ale Greciei, de peste 350 miliarde de euro vor atinge la sfârşitul acestui an 160% din PIB.
Grupul socialist a indicat supunerea acordului la un vot de încredere în Parlament iar presa greacă anticipează organizarea referendumului la începutul anului viitor. Grecii, pe de altă parte se tem că noul acord va limita suveranitatea ţării. Conform unui sondaj publicat de ziarul To Vima, dintre cele peste 1000 de persoane intervivate, 60% sunt negativiste privind repercursiunile validării acordului. Declaraţia finală a summit-ului de săptămâna trecută menţionează că reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene se vor afla permanent la Atena, pentru a asigura un mecanism de supraveghere îmbunătăţit. Din acest punct de vedere, grecii se tem că instituţiile europene vor avea un control prea mare asupra economiei ţării.
Pentru opoziţie, strategia actuală economică este catalogată drept o piedică în calea alegerilor generale anticipate. ”Primul ministru încearcă să tragă de timp” declara Costas Gioulekas, membru al partidului de dreapta, Noua Democraţie, în timp ce Makis Mailis din Partidul Comunist consideră planul economic ”un şantaj” citează BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu