Grecia şi Turcia inaugurează o linie maritimă directă, în pofida tensiunilor dintre ele

Foto Pexels
Foto Pexels

O linie maritimă directă, aşa-zisa „linie a prieteniei”, care leagă Salonic, în nordul Greciei, de Izmir, în Turcia, a fost inaugurată luni în plină recrudescenţă a tensiunilor între cele două ţări vecine şi rivale, relatează France Presse. 

Publicitate

Aceasta este prima linie maritimă directă care leagă Grecia continentală de Turcia. Până în prezent, doar unele insule greceşti din estul Mării Egee dispuneau de legături, prin mici nave, cu cele mai apropiate porturi turceşti. Feribotul grec 'Smyrna di Levante' al societăţii elene Levante Ferries a plecat luni la ora locală 17:15 (14:15 GMT) din Salonic pentru a ajunge, după 14 ore, la marea metropolă turcă.

Nava poate îmbarca 900 de persoane şi 300 de vehicule, potrivit Levante Ferries, care a lucrat trei ani la acest proiect. Această primă călătorie de încercare a avut loc cu 35 de pasageri la bord, în majoritate cadre ale societăţii. Nava va efectua legătura de trei ori pe săptămână, potrivit societăţii elene.

Obiectivul noii linii inaugurate este de a facilita comerţul şi turismul între cele două ţări membre ale NATO, traseul maritim fiind mai scurt decât cel pe cale rutieră, conform societăţii Levante Ferries. 'Dorim să legăm din nou Europa şi Asia' şi 'să profităm de cerere' pentru a 'promova transportul maritim şi turistic', a declarat Yannis Dimitriadis, care gestionează această linie pentru compania respectivă. Ambele membre ale Alianţei Nord-Atlantice şi legate de secole printr-o istorie comună, Grecia şi Turcia au relaţii tensionate, în special cu privire la delimitarea apelor teritoriale în Mediterana orientală.

Cele două ţări îşi pasează una alteia responsabilitatea naufragiilor repetate ale ambarcaţiunilor cu migranţi care caută să pătrundă în Uniunea Europeană. Tensiunea a crescut şi mai mult în cursul unui summit european informal la Praga, joi, când premierul grec Kyriakos Mitsotakis a părăsit dineul oficial în timpul discursului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. 'Oamenii nu înţeleg diviziunile. Noi nu suntem implicaţi în confruntări politice. Comerţul este liber', a comentat Yannis Dimitriadis, notează Agerpres.

Citește și...

Ucraina a oprit exporturile de electricitate către UE

Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres. „Atacurile cu rachetă de astăzi, care au lovit centralele termoelectrice şi sub-staţiile electrice au forţat Ucraina să suspende exporturile de electricitate începând cu data de 11 octombrie 2022, pentru a-şi putea stabiliza propriul său sistem energetic', a informat Ministerul ucrainean al Energiei într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir. Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko, a spus că atacurile de luni asupra sistemului energetic au fost 'cele mai ample de la debutul războiului'. Într-o transmisiune televizată, Halushchenko a declarat că atacurile cu rachetă „asupra întregului lanţ de aprovizionare, au fost făcute pentru a face aprovizionarea cât mai dificil posibilă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel