Grecia trimite o fregată în zona Mării Roșii, unde rebelii houthi atacă navele comerciale

FOTO cu caracter ilustrativ: Freepik @kanoke46
FOTO cu caracter ilustrativ: Freepik @kanoke46

Grecia se alătură coaliției din Marea Roșie, formată din 10 state, și trimite o fregată în zonă.

Grecia a anunțat că se alătură coaliției militare din Marea Roșie, coaliție menită să contracareze atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra navelor de mărfuri și trimite în acest scop o fregată, informează AFP, scrie Agerpres.

”Grecia va trimite o fregată pentru a asigura libera navigaţie în zonă, în cadrul unei forţe navale internaţionale care va participa la operaţiune acolo", a declarat ministrul elen al Apărării Nikos Dendias, într-o declarație pentru postul public de televiziune ERT.

Citește și: 10 state, printre care SUA și Franța, în Coaliția din Marea Roșie. Rebelii houthi ”încalcă dreptul internațional”, susține secretarul american al Apărării

În calitate de ţară de prim plan în materie de transport maritim, Grecia are ”un interes fundamental” de a face faţă ”unei ameninţări masive” împotriva transportului maritim mondial, a notat ministrul.

Luni, ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a anunţat formarea în Marea Roşie a unei coaliţii de zece ţări pentru a contracara atacurile repetate ale rebelilor houthi împotriva navelor despre care ei consideră că au legături cu Israelul.

În afară de SUA, Austin a precizat că din această coaliţie vor face parte Franţa, Regatul Unit, Bahrainul, Canada, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi insulele Seychelles.

Rebelii houthi au lansat în ultimele zile o serie de atacuri cu drone şi rachete împotriva unor nave în Marea Roşie, ca ripostă la bombardamente israeliene asupra Fâşiei Gaza.

În consecinţă, giganţii transportului maritim au decis ca navele lor cargo să evite de acum încolo să treacă prin strâmtoarea strategică Bab al-Mandeb, punct de intrare sau de ieşire din Marea Roşie, care separă peninsula arabă de Africa şi prin care tranzitează 40% din comerţul mondial.

Susţinuţi şi înarmaţi de Iran, rebelii houthi, şiiţi, au afirmat marţi că nu au nicio intenţie să îşi înceteze atacurile.

Citește și: UE se alătură SUA împotriva atacurilor comise de rebelii Houthi: "Acţiunile iresponsabile ale Houthi reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii de navigaţie în Marea Roşie"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel