Grecia va rambursa anticipat împrumuturi de opt miliarde de euro, pe fondul redresării economiei ţării

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Grecia va rabursa anticipat împrumuturi de opt miliarde de euro.

Grecia va rambursa anticipat în acest an împrumuturi de opt miliarde de euro, transmite Reuters, citând oficiali eleni. Este vorba despre bani din pachetele de asistenţă financiară acordate de statele din zona euro, pe care Atena intenționează să îi ramburseze pe fondul redresării economiei ţării după criza datoriilor din deceniul precedent, relatează Agerpres.

Grecia a reușit să-și redobândească ratingul din categoria investment grade în 2023, după mai mulţi ani în care a fost exclusă de pe pieţele financiare internaţionale. Acest lucru a ajutat-o să atragă investitori străini în cadrul emisiunilor sale de obligaţiuni.

"Vom achita mai devreme împrumuturi care se ridică la opt miliarde de euro şi au scadenţa în 2026, 2027 şi 2028, o sumă mai mare decât am planificat iniţial", a declarat un oficial pentru Reuters.

Vestea vine după ce în luna aprilie Reuters anunţa că Atena intenţionează să achite mai repede împrumuturi de până la cinci miliarde de euro cu scadenţa în următorii ani, pentru a reuşi să emite mai multe obligaţiuni fără a-şi majora datoria. Un alt oficial din Grecia a confirmat această sumă şi calendarul achitării. Potrivit sursei citate, el a adăugat că Executivul de la Atena va utiliza cinci miliarde de euro din rezerva de lichidităţi de 16 miliarde de euro care a fost construită în timpul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară.

Grecia împrumutase 280 de miliarde de euro



Grecia a împrumutat în timpul crizei datoriilor de la FMI şi zona euro zone aproximativ 280 miliarde de euro. Acești bani îi fusese împrumutați cu condiţia ca Atena să impună măsuri dure de austeritate. Al treilea pachet de asistenţă financiară a expirat în 2018.

Acum, cu plata planificată anul acesta, Grecia a achitat aproximativ 20 miliarde de euro din primul pachet de asistenţă financiară. Se întâmplă după ce în anul 2022 Grecia a achitat rata către FMI cu doi ani înainte de termen şi în 2023 a achitat cinci miliarde de euro din împrumuturi acordate de ţările din zona euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel