Grecia va achita din împrumuturi mai devreme decât prevede data scadentă

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Reuters: Împrumuturile din zona euro ar putea scădea, având în vedere creșterea anticipată a PIB-ului Greciei.

Oficialii Ministerului de Finanțe au declarat marți pentru Reuters că Grecia va efectua, în luna viitoare, o rambursare anticipată a sumei de 5,3 miliarde de euro (5,8 miliarde de dolari) împrumutată de la țările din zona euro în cadrul primului său program de salvare, și speră să repete acest lucru și în 2024.

În timpul deceniului de criză financiară care a început la sfârșitul anului 2009, zona euro și Fondul Monetar Internațional (FMI) au acordat Greciei împrumuturi în valoare de peste 260 de miliarde de euro în schimbul implementării unor măsuri de austeritate severe.

Al treilea program de salvare al țării a expirat în 2018

"Pe 15 decembrie, vom efectua o plată anticipată de 5,3 miliarde de euro către țările din zona euro", a declarat un oficial care a dorit să rămână anonim pentru Reuters, adăugând că această plată se referă la împrumuturile scadente în 2024 și 2025.

Recent, Grecia și-a recâștigat ratingul de credit pentru investiții după 13 ani în categoria "junk" (degradată).

Anul trecut, Grecia a rambursat anticipat suma de 28 de miliarde de euro către FMI, care a fost acordată între 2010 și 2014 - cu doi ani înainte de termen. Totodată, a rambursat anticipat și suma de 2,7 miliarde de euro către partenerii din zona euro, în efortul de a-și îmbunătăți sustenabilitatea datoriei și speră să continue pe această linie și în 2024.

"Este posibil să efectuăm plăți anticipate și mai mari către creditori anul viitor", a adăugat un al doilea oficial pentru Reuters, fără a furniza mai multe detalii despre sumă sau momentul plății.

Țările din zona euro au acordat Greciei împrumuturi în valoare de 53 de miliarde de euro în cadrul așa-numitului Greek Loan Facility (GLF) pe parcursul primului său plan de salvare, cu scadențe până în 2041. Odată cu plata planificată pentru anul acesta, Grecia va fi rambursat în total aproximativ 13 miliarde de euro.

După ieșirea din programele de salvare în 2018, Grecia s-a bazat exclusiv pe piețele de obligațiuni pentru a-și acoperi necesitățile de împrumuturi. Se estimează că va împrumuta aproximativ 7 miliarde de euro anul viitor.

Țara deține o rezervă de lichidități de peste 35 de miliarde de euro datorită veniturilor fiscale mai mari decât estimările, creșterii solide și excedentelor primare.

Grecia anticipează o creștere economică de 2,9% în 2024, după o expansiune de 2,4% în acest an, de peste două ori mai mare decât media zonei euro. De asemenea, speră să atingă un excedent bugetar primar de 2,1% din PIB anul viitor, datorită investițiilor mai mari și veniturilor solide din turism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel