Grecii sunt chemați la unitate naţională. Premierul averizează că ţara rămâne fără bani

Greek+Prime+Minister+George+Papandreou+Speaks+KG9gzXf44iQl
Greek+Prime+Minister+George+Papandreou+Speaks+KG9gzXf44iQl

Premierul grec Georgios Papandreou le-a cerut membrilor Parlamentului să ajungă la un "acord naţional" în privinţa crizei datoriilor cu care se confruntă ţara, avertizând că lipsa de solidaritate cu guvernul creează nelinişte în întreaga zonă euro, relatează BBC.

Vorbind în debutul unei dezbateri programate să dureze trei zile, Papandreou a spus că ţara se află într-un "punct crucial" şi riscă să ajungă la catastrofă, dacă nu ia măsuri.

Premierul socialist le-a cerut parlamentarilor să acorde votul de încredere cabinetului remaniat şi noului ministru al finanţelor, avertizând că imaginea de dezbinare face rău reputaţiei ţării.

Papandreou a spus că este nevoie şi de o reformă a sistemului politic şi a propus un referendum spre sfârşitul acestui an pe tema unor posibile schimbări ale Constituţiei.

Cu toate acestea, politicenii din opoziţie, care nu sunt de acord cu planul de austeritate propus de guvern, au respins apelul lui Papandreou şi au întrebat de ce populaţiei trebuie să i se ceară să facă noi sacrificii în van. Unii i-au cerut lui Papandreou să demisioneze şi să convoace alegeri anticipate.

Discursul lui Papandreou i-a vizat nu numai pe parlamentari, ci şi populaţia elenă şi a ţintit mai departe, spre zona euro. Premierul nu vrea să pară că stă cu mâinile în sân în această criză, comentează BBC.

Dezbaterea politică în Grecia are loc în timp ce la Luxemburg se întâlnesc miniştrii de finanţe din zona euro pentru a discuta despre deblocarea a 12 miliarde de euro din împrumutul contractat de Grecia anul trecut.

Grecia are nevoie de aceşti bani - ultima tranşă din împrumutul de 110 miliarde de dolari pe care l-a luat în mai anul trecut de la UE şi FMI - pentru a evita să intre în incapacitate de plată din cauza datoriilor enorme acumulate.

Banii sunt însă  condiţionaţi de implementarea unei serii de reforme interne dureroase, care au generat greve, mitinguri şi chiar violenţe pe străzile capitalei. Grecii s-au săturat de austeritate, recesiune şi datorii.

În aceste condiţii, mulţi analişti sunt sceptici că Grecia va putea ieşi din această "gaură neagră", fie şi cu ajutorul substanţial din partea partenerilor ei. Guvernul crede că va putea, dar trebuie să convingă publicul că merită efortul.

În cazul unei eşec, o incapacitate de plată a Greciei ar putea trimite o undă de şoc în întreaga zonă euro şi chiar la nivel financiar mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel