Green Hours împlinește 30 de ani. Concert extraordinar, Nikol Bóková, serie de evenimente începând din 20 august

Grădina Green Hours, foto: Jan Vala, Green Hors & Teatrul LUNI
Grădina Green Hours, foto: Jan Vala, Green Hors & Teatrul LUNI

Green Hours, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de jazz bucureștene, va împlini în 1 septembrie trei decenii de existență. 

Cei 30 de ani de Green Hours vor fi celebrați cu un recital de pian, susținut de artista cehă a momentului, Nikol Bóková, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Ceh București. De asemenea, începând din 20 august și pînă pe 15 septembrie, la Green Hours vor avea loc evenimente de jazz și nu numai, cu trupe din Polonia, Germania și, desigur, România (Piotr Budniak Essential Group, KRiSPER, Răzvan Cipcă Trio, Sorin Zlat Trio, Mircea Tiberian, FiRMA).

Nikol Bóková, după succesul celor 2 concerte susținute anul trecut, la ediția a 3-a festivalului Jazzunique, în formulă de trio și solo, revine în Green, cu noi compoziții și cu aceeași pasiune dezarmantă în a îmblînzi pianul. „O pianistă care poartă multe pălării”, cum este descrisă într-un material realizat de Radio Prague Internațional, Nikol a conștientizat încă din copilărie că muzica îi trece prin trup și suflet. Combinația de a fi intim, sensibil, fragil și, în același timp, puternic și deschis, este ceea ce determină dorința lui Nikol de a cînta.

Păstrându-și, mai degrabă, un regim underground – Green Hours organizează regulat seri de jazz și teatru – și ocazional seri de blues, muzică alternativă, sau alte evenimente de artistice (dezbateri, piese de teatru, concerte, vernisaje).

Începuturile Teatrului LUNI, aceleaşi ca şi începuturile Green Hours: întâmplătoare

Voicu Rădescu, fondatorul Green Hours, este considerat părintele teatrului independent din România. „Începuturile Teatrului LUNI, povestea Voicu Rădescu, au fost aceleaşi ca şi începuturile clubului de jazz Green Hours: întâmplătoare. Pentru barul pe care l-am deschis în anul 1994, aici, pe Calea Victoriei 120, nu gândisem pentru început decât că îmi doream să fie un bar un pic „altfel”, inclusiv prin anumite intervenţii artistice muzicale, pe care, la momentul acela le previzionam ca fiind câte o seară de ghitară clasică, câte o seară de jazz – poate chiar easy-jazz, în sensul că nu mă gândeam la o trupă, ci mai degrabă la un solo de pianină sau un duo-ceva de genul acesta.
Pe parcurs s-a transformat, întâmplător, într-un club de jazz, în special datorită „năvalei” artiştilor de jazz. Şi, după nici doi ani de zile, începuseră deja tineri artişti să propună (şi eu acceptasem, bineînţeles) nişte scheciuri actoriceşti, ca intermezzo-uri în pauzele sesiunilor de jazz. Acestea au dus la creşterea bucuriei reciproce – a mea, a artiştilor şi a publicului –  spre ideea (şi) de teatru.”

Voicu Rădescu s-a născut pe 3 noiembrie 1955, fiind nepotul generalului Nicolae Rădescu, cel a care condus România ca prim ministru între 7 decembrie 1944 şi 1 martie 1945. El a creat, în 1994, Green Hours 22 jazz-café, cel mai vechi club de jazz din ţară, Green Records – unicul label muzical aparţinând unui club in România şi Teatrul Luni de la Green Hours, primul teatru independent. 

În anii comunismului, Voicu Rădescu a lucrat pe șantier şi a jucat polo de performanţă. La începutul anului 1990, s–a implicat în viaţa culturală bucureşteană, influenţând fundamental scenă teatrului post decembrist.

Voicu Rădescu, directorul executiv al Teatrului Luni şi al Green Hours jazz-cafe, a murit în vara anului 2021, la vârsta de 65 de ani. „Sunt mândru că a fost declarat cetăţean de onoare al Bucureştiului”, a scris primarul Capitalei Nicuşor Dan într-o postare pe o reţea de socializare în care a anunțat vestea tristă, pe 24 august 2021.


(

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel