EXCLUSIV  Greșeala făcută cu suveranismul din România. Crin Antonescu: Eu aș putea să revendic acest titlu

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Având în vedere că suveranismul a crescut în ultimii ani în toată Europa, Crin Antonescu a readus aminte că el a fost unul dintre promotorii suveransimului modern în România, acum mai bine de un deceniu.

Crin Antonescu a fost invitat, joi, 5 septembrie 2024, la emisiunea Ce Se Întâmplă, la DC News, unde a fost întrebat de jurnalistul Răzvan Dumitrescu de etichetele de pro-rusism și pro-putinism care li se pun aproape cu fiecare ocazie politicienilor și partidelor politice care se revendică a fi suveraniste.

„În legătură cu suveranismul, eu aș putea să revendic - nu văd niciun fel de beneficiu în chestiunea asta - titlul de un mic părinte al suveranismului în România, în 2012, când am avut o anumită atitudine cu privire la ceea ce s-a întâmplat atunci și când de facto suveranitatea României a fost încălcată.

După aceea, într-o emisiune, am fost întrebat dacă mă tem de Mihai Răzvan Ungureanu sau de Sorin Oprescu la alegeri. Eu le-am răspuns cu seninătate, cu sinceritate și cu prietenie că nu de ei, ci de Departamentul de Stat. Eu am răspuns corect, dar a fost un scandal monstru. Asta nu m-a făcut, indiferent ce au crezut unii sau alții, să nu fiu cât se poate de pro-american sau pro-occidental în sensul valorilor. (...) Românii s-au occidentalizat, dar Statul Român încă nu e pe măsura societății“, a spus Crin Antonescu, joi, la DC News.

CITEȘTE ȘI                -                EXCLUSIV  Crin Antonescu, ironii la adresa lui Rareș Bogdan și Dan Motreanu / video

Cum ar trebui abordat suveranismul în România

Întrebat dacă va mai candida la vreo funcție, inclusiv cea de președinte al României, Crin Antonescu a răspuns ironic: „Nu am în vedere nicio candidatură și nu există vreun pericol iminent în această privință“.

„Vedeți România în pericol de extremism, naționalism, suveranism, deoarece partidele naționaliste contabilizează spre 30%, conform sondajelor?“, a întrebat Bogdan Chirieac, analist politic.

„În această privință, eu nu sunt neliniștit. Noi nu am avut, în România, dincolo de altercații verbale prin Parlament, care țin de o minimă decență, manifestări extremiste. Uitați-vă în marile țări europene, în Germania, în Franța, unde sunt bătăi de stradă, vitrine distruse etc. Noi nu avem așa ceva.

Noi avem un discurs, pentru mine respingător, dar până la urmă ăsta e farmecul și condiția democrației. Câtă vreme nu există acțiuni care să fie încadrate legal la capitolul extremism, eu nu văd un pericol.

În România avem un suvernaism de opinie, unde nu mai avem de-a face cu domnul Simion sau doamna Șoșoacă, ci avem de-a face cu distinși confrați ai dumneavoastră, cu intelectuali importanți din presa română și din afara ei, care au dreptul să inventarieze nemulțumiri, suspiciuni și să aducă o critică inclusiv Occidentului. Aici e terenul unei dezbateri și de aceea spun că politicienii pro-occidentali, domnul Ciolacu, domnul Ciucă, au și această misiune de a discuta. A expedia 20-30% din societate la capitolul ignoranți, extremiști sau mai știu eu cum, este nepermis și este o mare eroare“, a precizat Crin Antonescu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel