EXCLUSIV  Greșeala făcută de protestatarii care au blocat intrările în București. Bulai: Amatorism! Mișcarea sindicală este pe o ureche

Foto: Inquam, de Octav Ganea
Foto: Inquam, de Octav Ganea

Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre protestul care a paralizat traficul în București în ziua de 11 ianuarie 2024.

„Încerc să fiu neutru în această chestiune. De principiu, mișcarea sindicală și transportatorii au o problemă din punctul meu de vedere. Dacă vrei protest, organizează-l frumos. Puteau foarte bine să aibă dialog – nu numai cu guvernul, ci și cu partidele. Toate partidele: și de la guvernare, dar și din opoziție.

Fă întâlnire cu presa, organizează. Câți jurnaliști au fost chemați înainte de a începe orice? Asta înseamnă amatorism. Mișcarea sindicală, la noi, este pe o ureche. Ar trebui să faci lucruri ca lumea ca să aibă efecte, nu să faci lucruri dramatice. Atunci apar acuzele. Atenție, oamenii care ies în stradă au probleme reale de cele mai multe ori, nimeni nu zice că nu”, a spus Alfred Bulai la Nod în papură de la DC News TV.

Diferența față de greva profesorilor

„Toată lumea a susținut greva profesorilor, inclusiv politicienii care spuneau că sunt de acord cu salariile mici. Dar în cazul de față nu știi ce să susții, se vorbea de legea arendei. Cei care au ieșit în stradă cu tractoare mari par a fi mai închegați”, a răspuns Val Vâlcu.

„Nu-mi dau seama. Nu înțeleg nici de ce sunt două categorii care protestează împreună, nu mi-e foarte clar. Transportatorii sunt una, agricultorii sunt alții. Sunt însă absolut convins că aceste categorii au probleme reale”, a mai spus sociologul Bulai.

Youtube video image

Ce spune prefectul despre protestul din această săptămână

„Până la momentul la care discutăm nu s-a depus, după cunoștința mea, vreo cerere pentru autorizarea unui protest de orice natură, pe raza municipiului București. Din câte observăm, avem de-a face cu aceleași adunări, în două puncte, la intrarea în București, respectiv în Afumați și Chiajna. Sunt persoane care protestează, revendicându-se transportatori, agricultori sau fermieri”, a declarat în ziua de vineri prefectul Rareș Hopincă.

„Sigur că noi respectăm dreptul persoanelor de a protesta. Apărăm acest drept, dar protestele trebuie să se desfășoare în conformitate cu legea, pentru că trebuie să asigurăm un climat de ordine publică, deopotrivă pentru locuitorii municipiului București, dar și pentru persoanele care manifestează. Am văzut și aseară că există pericolul ca aceste proteste, poate din rațiuni justificate, să fie deturnate politic de către anumite partide extremiste”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel