Greșeala "fundamentală" din scandalul cu data alegerilor. Bogdan Chirieac: Nu există cale de mijloc

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre scandalul din Coaliție privind data alegerilor prezidențiale.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, continuă marţi dimineaţa consultările cu partidele politice pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, după ce luni au avut loc discuţii cu reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi PUSL. Marţi, dialogul a continuat cu reprezentanţii REPER şi Forţa Dreptei. Între timp, a apărut o declarație neașteptată făcută de Mihai Tudose, vicepreședinte PSD.

”Domnii s-au răzgândit din nou, că face parte din seria lungă țopăială – răzgândeală. Acum nu le-au ieșit calculele, ei aveau calcule că pleacă președintele în septembrie la NATO, se mută Ciucă președinte interimar și le plăcea septembrie pentru prezidențiale. Între timp nu s-au mai întâmplat lucrurile și dau pe noi, că noi am vrut în septembrie, dar nu noi am vrut în septembrie. În opinia noastră cred ca o să fie la termen, noiembrie-decembrie, și cu asta basta. Poate se mai gândește PNL pentru ianuarie, până când candidatul lor intră în turul 2. Deocamdată candidatul lor nu intră în turul 2”, a spus Tudose la Digi24.

Bogdan Chirieac: Nu există cale de mijloc

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat aceste subiecte la Antena 3 CNN, după ce a fost întrebat dacă va renunța PSD în fața presiunii celor de la PNL.

"Sunt două posibilități așa cum stau lucrurile, nu există cale de mijloc: ori fac ce vrea PNL-ul, adică alegeri la termen, ori rupi Coaliția, altă soluție nu văd deoarece PNL-ul nu va ceda. Și mai e ceva fundamental greșit aici, au fost foarte multe lucruri greșite în toată perioada asta, inclusiv comasarea alegerilor... Nu ați mărit aberant mandatul președintelui României la 5 ani? A fost o idee foarte proastă. Nu trebuia readus înapoi la 4 ani ca să nu mai facem parlamentare și prezidențiale în același timp că ați spus că votul la parlamentare afectează alegerea președintelui? Nu așa s-a modificat Constituția în 2003? Că atunci Năstase a cedat în mod greșit unor presiuni a ceea ce numim astăzi hashtag. Păi și acum vrei să faci prezidențiale și parlamentare în același timp? Cum e cu influențarea votului pentru care s-a mărit mandatul președintelui la 5 ani? Și vedeți foarte bine că într-un fel au fost președinții de patru ani și într-un fel greșit au fost președinții de 5 ani", a declarat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Întrebat pe cine avantajează alegerile în noiembrie-decembrie, Bogdan Chirieac a spus: "Așa cum stau lucrurile astăzi e greu să tragem concluzia, că nu știm candidații: pe "ai mei", pe doamna Lasconi și pe Mircea Geoană. Eu cred că și dânsul ar putea să fie avantajat, rămâne să mai stabilească niște lucruri domnul Mircea Geoană pentru a fi într-adevăr un candidat de primă linie, dar nu văd ce l-ar împiedica să o facă imediat după 11 iulie, după summit-ul NATO de la Washington când pleacă de la onorabila instituție internațională".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel