EXCLUSIV  Greşeală majoră în gestionarea pandemiei. Dr. Daciana Toma: A creat posibilitatea să se ajungă aici

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Dr. Daciana Toma – Societatea Naţională de Medicină a Familiei - a atras atenţia asupra greşelilor pe care le-au făcut autorităţile în gestionarea pandemiei de coronavirus. 

Dr. Daciana Toma – Societatea Naţională de Medicină a Familiei, a subliniat faptul că vârful epidemiei atins în noiembrie 2020, luna cea mai grea pentru România în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus a fost provocat în bună măsură de faptul că autorităţile nu au gestionat cum trebuie situaţia, în special în ceea ce priveşte realizarea anchetelor epidemiologice la persoanele pozitive.

"Cumva era de aşteptat că se va întâmpla acest lucru pentru că toată vara a fost o năuceală cu anchetele epidemiologice. În condiţiile în care nu faci testare şi nu faci anchete epidemiologice corecte, nu ai la ce să te aştepţi. Ştiţi foarte bine că am învăţat în facultate legat de importanţa unei anchete epidemiologice riguroase. Că de aceea se face, pentru că ajută la ceva, nu ca să ai tu o hârtie scrisă.

Ori modul în care au funcţionat foarte multe DSP-uri la nivel de ţară – şi îmi permit să spun că la nivel de ţară pentru că noi vorbim între noi, ţinem legătura, medicii de familie şi ştim unii de alţii – a lăsat de dorit şi a creat posibilitatea să se ajungă în această situaţie", a explicat, într-un interviu acordat DC News, medicul Daciana Toma.

Youtube video image


Ce pot face autoritățile pe viitor pentru a le ușura povara medicilor de familie

Sunt foarte multe lucruri de făcut și de transmis autorităților. De-a lungul timpului, medicii de familie s-au confruntat cu birocrația, care a devenit pe zi ce trece mai stufoasă, apoi cu lipsa de timp și de resurse tot mai pregnantă, cu lipsa de înțelegere a autorităților, la toate acestea adăugându-se de mai bine de un an și contextul COVID-19. Acestea sunt provocările zilnice cu care medicii de familie se confruntă, este o luptă continuă.

Punctual, dacă ne gândim la un exemplu recent, stimulentul de risc pentru vaccinarea anti-COVID a arătat că medicii de famile sunt o categorie nedreptățită. Este adevărat că Ministerul Sănătății a decis creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinetele proprii, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare, însă acest stimulent de risc rămâne în continuare mic. E nevoie de stabilirea unui tarif echitabil, calculat transparent. 

În plus, este nevoie de soluții reale și de schimbări sistemice din partea decidenților. O necesitate imediată ar fi asigurarea de materiale de protecție pentru cabinetele medicilor de familie. De asemenea, este necesară asigurarea funcționării ambulatoriilor de specialitate și a secțiilor de spital pentru pacienți non-COVID. Renunțarea la birocrație, finanțarea și asigurarea accesului pacienților la serviciile prevăzute în contract, precum și încheierea la timp a contractelor sunt iarăși extrem de importante. Și bineînțeles, să existe consultări periodice între autorități și medicii de familie. Noi suntem deschiși către dialog și către a veni cu propuneri și soluții concrete către autorități.



SNMF este alături de medici și de pacienți deopotrivă. Munca în echipă este esențială în aceste vremuri

Medicii de familie au nevoie de răbdarea și înțelegerea pacienților, de respectarea programului și a nevoilor altor pacienți. Telemedicina ne-a deschis noi uși și a creat noi posibilități de comunicare, însă munca și responsabilitatea din spatele acestui nou canal de relaționare rămân valabile pentru medici. Ca să poată rămâne alături de pacienți pe termen lung, medicii au nevoie de colaborare din partea celor pe care îi au în grijă, de răbdarea și de încrederea lor. Ca o concluzie, trebuie să devenim o echipă – noi, pacienții și autoritățile publice. Să comunicăm, să îndrăznim să cerem ajutor și să ascultăm atunci când este nevoie. Recomandările medicilor de familie trebuie prețuite, pentru că aceștia cunosc istoricul pacienților, sunt alături de aceștia în fiecare zi și asigură asistența medicală esențială pentru întreaga populație.

Despre SNMF

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) are drept scop crearea şi dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, ştiinţific, legislativ, juridic, şi promovarea intereselor economice, pentru dezvoltarea unor raporturi instituţionalizate cu autorităţile publice, cu alte organizaţii similare din ţară şi străinătate, cu societatea civilă, pentru realizarea de activităţi şi iniţiative care promovează dezvoltarea şi afirmarea specialităţii de medicina familiei.

SNMF este cea mai mare şi mai puternică societate profesională medicală din România şi este partenerul legitim al oricărui guvern ce se află la conducerea României. SNMF dorește să contribuie la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară/de familie în România.                                

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel