EXCLUSIV  Greșeala majoră la frânarea de urgență, explicată de Titi Aur: Paradoxal este făcută de șoferii cu experiență / video

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dacă deții o mașină cu sistem ABS și ai avut situații în trafic în care nu ai fost mulțumit de acesta, este posibil ca greșeala să fi fost mai mult reprezentată de modul în care ai frânat și mai puțin și de eficiența sistemului.

Jurnalistul Florin Răvdan l-a întrebat, în cadrul emisiunii DC Conducem, pe Titi Aur, specialist în conducere defensivă, care sunt regulile în cazul frânării de urgență, având în vedere că majoritatea mașinilor au sisteme ABS.

„Frânarea de urgență se face diferit în funcție de ce mașină ai, dacă are sau nu ABS. Mașină fără sistem ABS aproape nu mai există, dar poate să existe mașină cu sistem ABS la care nu funcționează ABS-ul. Când frânezi cu o mașină fără sistem ABS, trebuie să apeși maxim pe pedala de frână până ce simți că una sau mai multe roți s-au blocat.

Simți acest lucru fie dacă auzi scârțâitul de roată pe asfalt curat, dar ceea ce trebuie să simți e că mașina se lasă pe bot iar la un moment dat parcă accelerează. De fapt, nu mai frânează atât de violent. Asta înseamnă că una sau mai multe roți s-au blocat. Atunci trebuie să ridici puțin de pe pedală pentru a lăsa roțile să se învârtă. Nu este ușor, trebuie să fii talentat, trebuie să simți și să ai acel feeling.

Trebuie să apeși maxim pe pedala de frână, sistemul știe ce are de făcut, sistemul ABS va ține fiecare roată la limita blocării, ceea ce înseamnă că face ce trebuie. Mai mult, trebuie să știi că dacă ai ABS pe mașină, roțile din față nu se vor bloca. Asta înseamnă că în timp ce frânezi maxim, poți să tragi și de volan pentru a evita un obstacol“, a zis Titi Aur.

De ce înjură unii șoferi sistemul ABS?

Specialistul în conducere defensivă a explicat și de ce unii șoferi sunt nemulțumiți de sistemul ABS, după ce au o situație în trafic în care mașina nu se comportă așa cum ar trebui în momentul în care e apăsată pedala de frână.

„Greșeala care se face în general este că o dată cu frâna se calcă și ambreiajul. Foarte muli șoferi au acest reflex, ca atunci când apasă pe frână, să apese și pe ambreiaj. Astfel, decuplează motorul de transmisie, iar probabilitatea de a se bloca roata este și mai mare. Nu trebuie să calci ambreiajul.

Greșeala mare care se face la sistemul ABS este făcută paradoxal de șoferii cu experiență, care au condus mașină fără sistem ABS și au acea tendință de a doza. Ei apasă pedala de frână, iar când începe să tremure, iar puțin piciorul. Acea ridicare pentru scurt timp a piciorului este fatală.

În momentul în care ridici puțin piciorul, senzorii mașinii cred că nu mai e nevoie de frână, iar atunci eliberează și nu mai acționează asupra sistemului. Pedala începe să se ridice din ce în ce mai sus pe măsură ce șoferul pulsează pe aceasta, iar roțile nu frânează. Atunci ești tentat să înjuri sistemul ABS și să spui că nu e bun. De fapt, nu știi să folosești sistemul de frânare.“, a conchis Titi Aur.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel