Greșeala pe care mulți turiști o fac atunci când aleg să plătească cu cardul, în străinătate

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

O parte din bucuria de a călători în străinătate vine din experiența necunoscutului – un alt climat, cultură sau bucătărie. Dar când vine vorba de plăți în străinătate, s-ar putea să ne simțim mai confortabil folosind moneda cu care suntem cel mai familiar, cea pe care o folosim acasă.

 

Aceasta a devenit recent o opțiune comună – și costisitoare – pentru turiștii care retrag bani de la bancomate sau plătesc electronic în magazine și restaurante, scrie CNN.

Când sosește o factură de restaurant, de exemplu, clienților străini li se poate oferi posibilitatea de a plăti pe cititorul de carduri în moneda lor de origine, mai degrabă decât în cea locală. Această funcție, cunoscută sub denumirea de „conversie dinamică a monedei” sau „alegerea monedei” sună atrăgător la început –  transformând factura într-o monedă pe care o înțelegi, oferindu-ți o idee mai bună despre câți bani ai cheltuit.

Dar are un preț – deoarece taxele percepute pentru acest confort pot fi exorbitante. De fapt, un studiu arată că taxa medie aplicată acestui tip de conversie este de 7,6%, mai mult decât dublu față de costul plății în moneda locală (de obicei între 1,5% și 3%).

Deci, să presupunem că un călător francez iese la cină într-un oraș britanic, iar factura finală ajunge la 88,43 lire sterline, echivalentul a 100 de euro sau aproximativ 108 dolari. Plata în moneda Marii Britanii, care ar fi apoi convertită în euro de către banca restaurantelor franceze, ar duce la o plată de aproximativ 102 EUR. Dar utilizarea conversiei valutare dinamice pentru a plăti consumația direct în euro ar costa 107,60 EUR.

În ciuda taxelor mari, cercetările arată că mai mult de jumătate dintre clienții internaționali aleg încă să plătească în moneda lor familiară. Cea mai evidentă explicație pentru aceasta este o preferință de înțeles pentru opțiunea familiară, atunci când aveți de-a face cu bani în străinătate.

Dar este și adevărat că tarifele nu sunt afișate în mod explicit clienților. Adică, turiștii pot vedea cursul de schimb aplicat, dar nu li se arată taxele ascunse.

Și deși este scump pentru turiști, „serviciul” de alegere a monedei poate fi foarte profitabil pentru cei care îl operează. Companiile care oferă opțiuni dinamice de conversie valutară obțin venituri semnificative din conversie – o parte fiind adesea împărțită cu locul în care are loc tranzacția.

Veniturile suplimentare pentru retaileri se ridică la aproximativ 1% din valoarea tranzacției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel