Invitat la Defense România, H.D. Hartmann, analist de politică externă, a comentat raportarea Occidentului la Federația Rusă, prin prisma recentei întrevederi dintre Vladimir Putin și Joe Biden.
Analistul de politică externă H.D. Hartmann a vorbit, în exclusivitate pentru Defense România, despre greșeala pe care puterile occidentale au făcut-o și continuă să o facă atunci când se raportează la Federația Rusă și la Vladimir Putin:
„Putin își dorește să recreioneze un imperiu euro-asiatic în jurul Moscovei, în jurul Federației Ruse. Acest lucru a fost anunțat de Vladimir Putin, nu ar trebui să fie o surpriză pentru analiștii serioși. Ceea ce se întâmplă azi cu Ucraina nu ar trebui să fie o surpriză. În 2007, la tradiționala conferință de securitate de la Munchen, a avut loc întâlnirea lui Putin cu lumea. A avut un discurs în care a anunțat intenția lui fundamentală de a recrea o Rusie care să fie un imperiu euro-asiatic, enunțând următorul principiu, care e foarte important: Am stat din 2000 până în 2007, v-am așteptat pe voi, europenii și americanii, să ne tratați pe picior de egalitate, iar acest lucru nu s-a întâmplat. În acel discurs, care a schimbat complet datele problemei, de unde aveam un somn dulceag al unei Rusii decadente, avem un Vladimir Putin care spune: mi-ați creat revoluțiile colorate din fostul spațiu sovietic împotriva înțelegerilor avute, mi-ați creat manifestațiile foarte dure din 2007, mi-ați creat tot felul de probleme, nu v-ați ținut de cuvânt, iar eu, timp de 7 ani, v-am așteptat să tratați Rusia și problemele de securitate cu seriozitate. Voi v-ați bătut joc de mine. De acum s-a schimbat problema.
Singurătatea lui Putin în fața delegației americane nu e semn de singurătate în interiorul Kremlinului(...). Ea simbolizează, de fapt, aceeași linie. El le spune tot cu mine discutați, ați încercat să mă dați jos, ați încercat să-mi creați tot felul de probleme, inclusiv cu celebrul Maidan din 2014. Am replicat cu Crimeea și tot nu ați înțeles. Acum, iată-mă iar, tot eu care vă spun că Rusia nu va permite unități militare la nici 200 de kilometri de Sankt Petersburg“, a precizat H.D. Hartmann.
„Greșeala pe care toți occidentalii au făcut-o a fost să considere Rusia o putere decadentă. Eu spun că, în teoria politologică și istorică, puterile decadente pot să fie la fel de periculoase ca și puterile ascendente. Nu este nicio diferență. Pentru puterile așa-zis așezate, cum sunt fondatorii UE, pentru puterile militar așezate, cum sunt cele fondatoare NATO, a analiza Rusia din punct de vedere al unei decăderi pe care ea, după 1991, o cunoaște, e o greșeală de strategie, pentru că puterile decadente pot să fie la fel de periculoase, la fel de războinice, la fel de inchizitoare la adresa justificărilor ideologice, politice sau de strategii ca și puterile care emerg, precum China“, a conchis analistul.
Invitat la Defense România, H.D. Hartmann a comentat recenta întrevedere virtuală dintre Vladimir Putin și Joe Biden:
„Foarte interesant, la această întrevedere virtuală nu a participat doar președintele Biden. Acesta a fost în Situation Room, în buncărul de sub Casa Albă unde se află sala de criză, unde au loc întâlnirile de criză în cazuri excepționale. Președintele Biden a fost anturat de patru membri ai delegației, secretarul de stat Antony Blinken, consilierul de securitate Jake Sullivan, plus alți doi consilieri din cadrul Agenției Naționale de Securitate.
De cealaltă parte, președintele Vladimir Putin a fost efectiv singur. Foarte interesant, Vladimir Putin s-a simțit extrem de sigur pe el (...)“, a precizat analistul de politică externă H.D. Hartmann (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News