Cori Grămescu a vorbit despre greșeală pe care cele mai multe persoane supraponderale.
"Multe persoane supraponderale se concentrează în mod eronat pe slăbire, înainte să facă un control de rutină pentru a-şi evalua sănătatea metabolică. De multe ori, kilogramele în plus acumulate - mai ales în zona abdomenului - sunt rezultatul unei funcţionări deficitare a metabolismului, nu doar a unui stil de viaţă dezechilibrat. Sindromul metabolic afectează o treime dintre persoanele adulte şi trasează un prognostic negativ pentru evoluţia stării de sănătate.
Dacă aveţi colesterol crescut, trigliceride mărite şi talia peste 89 de cm, îndepliniţi criteriile pentru existenţa sindromului metabolic - un complex de factori care afectează serios sănătatea. Mai grav este atunci când se manifestă şi una dintre următoarele situaţii - glicemie crescută sau hipertensiune arterială. Dacă vă aflaţi în această situaţie, trebuie să ştiţi că slăbirea singură nu vă ajută. Este nevoie de un plan de sănătate metabolică prin care să susţineţi metabolismul şi să vă îmbunătăţiţi sănătatea cardiovasculară.
Dincolo de dietă, un aspect fundamental important îl reprezintă introducerea sportului blând şi a mersului pe jos în fiecare zi, împreună cu un program de odihnă de minim 7 ore pe noapte", a explicat Cori Grămescu pe Facebook.
Citește și:
Cum poți să slăbești 10 kilograme
"Ca să slăbiți eficient și corect 10 kilograme, mai ales în condițiile în care avem un punct de pornire cu multă grăsime pe corp și o masă musculară redusă, prima etapă de program trebuie dedicată creșterii procentului de masă musculară. Exerciții cu greutăți mai mari pentru îmbunătățirea calității masei musculare reprezintă baza programului de sport, cu sesiuni de steady cardio cu puls 120-130.
"Deficitul caloric nu trebuie să fie mai mare 200-300 kcal pe zi"
În etapa aceasta, deficitul caloric nu trebuie să fie mai mare 200-300 kcal pe zi pentru a asigura substratul energetic necesar creșterii nivelului de masă musculară, iar dieta ar trebui să fie cu conținut moderat de carbs și ceva mai multe proteine. În această primă lună, obiectivul este ca scăderea în cm să fie mai mare decât scăderea în kg și ţintim către o scădere de circa 3 kg, însă ne interesează să avem constanța alimentară cu meniul (fără dulciuri, snacks calorice sau alcool) şi să creștem cantitatea de legume consumate şi numărul de ore de somn.
În a doua lună, începem să ciclizăm carbohidrații, trecem către o rutină de antrenament bazată de mișcări de rezistență dinamică şi începem să încorporăm o rutină cardio de intensitate mai mare, cu obiectivul de a începe să reducem din greutate şi din centimetri în ritm mai susținut.
Tranziția către etapa de menținere
A treia lună, odată cu atingerea obiectivului de greutate, înseamnă tranziția către etapa de menținere, cu focus pe integrarea în stilul de viața non-dieta a programului de sport de intensitate mai redusă, a principiilor alimentației sănătoase şi a momentelor de răsfăț culinar într-o variantă care să nu destabilizeze corpul.
Următoarele 2-3 luni sunt despre fixarea acestui sistem de control flexibil, conectarea cu propriul corp şi înțelegerea ancorele motivaționale la care putem apela pentru a ne menține motivația de a fi atente la corpul nostru şi de a nu recădea în automatisme comportamentale care să ne conducă la a ne îngrăşa din nou", a explicat, în urmă cu ceva timp, Cori Grămescu, pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu