Medicul Simona Trifu a vorbit despre greșelile românilor atunci când aceștia se confruntă cu depresia.
Simona Trifu, medic primar psihiatru, a fost întrebată de Flaviu Predescu ce ar trebui să facă românii atunci când simt că se confruntă cu depresia:
„Practic, ești schimbat față de cum erai. Asta o poți sesiza și tu însuți, dându-ți seama că, parcă, te simți mai trist și nu e o stare de moment sau de o oră. Ești la fel și mâine, și poimâine, și răspoimâine. În mod normal, ce ar trebui să facem în momentul ăla?“, a întrebat Flaviu Predescu.
„Oamenii, prima dată, pornesc de la niște credințe populare, laice, pe care cred că le știm cu toții și mai ales noi, românii, avem un model din acesta mai balcanic și stoic. Noi trebuie să rezistăm, nu te duci la doctor decât atunci când nu mai poți, doar nu te duci pentru orice stare proastă...Cam ăsta e modelul la noi.“, a spus dr. Trifu.
„Că bunicii noștri au avut necazuri, etc“, a completat Flaviu Predescu.
„Da! Mi-aș dori mult ca privitorii noștri să rămână cu această idee că, dacă vorbim de o depresie, omul și-a epuizat resursele. Întâi, omul încearcă soluții laice, un prieten, meditează, citește, ascultă, vorbește cu cei dragi, se destăinuie, pentru că unii oameni sunt credincioși și merg la biserică, și când a ajuns să ceară ajutorul unui specialist, el deja și-a epuizat cercul de prieteni. Ori, a spune unui astfel de om: Nu, mai stai, că tu poți, ai resurse!, este o greșeală, pentru că omul deja nu mai poate. Dacă putea, nu mai ajungea.“, a conchis, la DC News, la emisiunea De Ce Citim, Simona Trifu, medic primar psihiatru.
Simona Trifu, medic primar psihiatru, conferențiar universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS ce este, de fapt, depresia şi ce o face diferită de orice altă stare sufletească.
„Doamna profesor, astăzi am pus o temă pe care poate ar fi bine să o explicăm. Dacă puteţi, să ne daţi câteva detalii ca unor muritori de rând. Pentru că vorbim de depresie la modul general, spunem că dacă pe cineva l-a stropit autobuzul, l-a băgat în depresie, dacă nu îi ies cuiva obiectivele propuse, spunem că intră în depresie. E depresia chiar aşa? Circulă pe lângă noi sau e ceva mai grav?“, a întrebat Flaviu Predescu.
„Poate că e chiar binevenit să începem cu această definiţie, pentru că într-adevăr termenul de depresie este foarte mult folosit şi, la un moment dat, apropo de legătura cu literatura, ştim toţi un areal terminologic foarte bogat: deprimare, tristeţe, stare sufletească de rău. Şi atunci ne punem problema următoare: unde se termină acest areal? Nu cred că e om care să nu fi trăit câteva ore de deprimare. Şi unde începe depresia? (...)“, a declarat dr. Simona Trifu la DC News (citește continuarea AICI).
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Psihologul Simona Trifu, despre terapia prin scris. „Sunt pacienți care umblă cu jurnalul în brațe”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News